Wykonanie
Dziś proponuję kolejny przepis z książki Billa Grangera „Najlepsze dania Billa”. Jest to klasyczne danie kuchni włoskiej,pyszny
kurczak zapiekany pod
sosem pomidorowym,
mozzarellą i
parmezanem. Bill proponuje użyć
piersi z kurczaka, je jednak zamieniłam je na
mięso z udek (jakoś bardziej mi smakuje). Podałam je z
ziemniakami i
brokułami gotowanymi na parze dla równowagi:). Polecam to danie na obiad „w tygodniu”,gdyż robi się je szybko i bezproblemowo.Polecam! [col2 formatter=’1′]
Kurczak parmigiana (4 porcje)Składniki:2 łyżki stołowe
oliwy z oliwek,plus odrobina do skropienia2 ząbki
czosnku,obrane i przeciśnięte przez praskę400 g krojonych
pomidorów z puszki1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka
cukrugarść porwanych liści
bazylii4
piersi z kurczaka (lub 8 porcji
mięsa z udek bez kości)100 g świeżej
mozzarelli,porwanej50 g startego
parmezanuPrzygotowanie:Rozgrzej w rondelku połowę
oliwy z oliwek, dodaj
czosnek i smaż,mieszając,przez kilka sekund.Dodaj
pomidory,
sól,
cukier,i trochę mielonego
czarnego pieprzu. Gotuj, mieszając od czasu do czasu,przez ok. 15 min,aż
oliwa wypłynie na powierzchnię,a sos zmniejszy objętość i zgęstnieje. Zdejmij naczynie z palnika i dodaj
bazylię.Rozgrzej piekarnik do 180 oC.Na dużej patelni teflonowej rozgrzej pozostałą
oliwę. Dodaj
kurczaka, smaż przez 1-2 minuty z każdej strony aż się zarumieni, a następnie przełóż go do naczynia żaroodpornego.Oblej
kurczaka sosem pomidorowym, na wierz wyłóż
mozzarellę i posyp
parmezanem.
Skrop wszystko
oliwą.Piecz przez 20 minut aż
ser zacznie się topić i bulgotać.Podawaj
zieloną sałatą i
pieczywem, lub tak jak ja z warzywami gotowanymi na parze.Smacznego!

Share the post "
Kurczak parmigiana Billa Grangera"



