Wykonanie
Jakiś czas temu za symbolicznego funciaka kupiłam ogromną miskę
pomidorków koktajlowych i coś musiałam z nimi zrobić. Powstały
pomidorki kiszone i marynowana caprese. Słoiczek stal w lodówce 5 dni, gdy otworzyłam zapach był nieziemski.
Mozzarella idealnie przeszła
bazylią i
czosnkiem,
pomidorki nadal były twarde i jędrne o lekko słodkim smaku. Idealny duet z ciepłą bruschettą i mocno schłodzonym
białym winem. W takim zestawieniu sama zjadłam praktycznie wszystko :) Polecam
SKŁADNIKI:skałdniki na 1 słoik:
pomidorki koktajlowe 300 g
mozzarella biała 150 g
bazylia świeża 1 garść
oliwa z oliwek 100 ml
czosnek 1 ząbek
sól morska 1 szczypta
pieprz 1 szczyptaPRZYGOTOWANIE:
Pomidorki umyć i osuszyć.
Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Połowę
bazylii bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek ,
sól morską oraz
pieprz, zalać
oliwą z oliwek i wymieszać. Do wyparzonego słoika wkładać
pomidorki , mieszając z
mozzarellą i pozostałą
bazylią. Gdy słoik będzie pełny zalać przygotowaną marynatą. Mocno zakręcić i potrząsnąć kilkukrotnie słoikiem, aby marynata się przemieszała. Odstawić do lodówki – ja marynowałam 5 dni ale polecam potrzymać 2-3 dni dłużej. Smacznego:)