ßßß Cookit - przepis na Caprese marynowana

Caprese marynowana

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu za symbolicznego funciaka kupiłam ogromną miskę pomidorków koktajlowych i coś musiałam z nimi zrobić. Powstały pomidorki kiszone i marynowana caprese. Słoiczek stal w lodówce 5 dni, gdy otworzyłam zapach był nieziemski. Mozzarella idealnie przeszła bazylią i czosnkiem, pomidorki nadal były twarde i jędrne o lekko słodkim smaku. Idealny duet z ciepłą bruschettą i mocno schłodzonym białym winem. W takim zestawieniu sama zjadłam praktycznie wszystko :) Polecam
SKŁADNIKI:
skałdniki na 1 słoik:
pomidorki koktajlowe 300 g
mozzarella biała 150 g
bazylia świeża 1 garść
oliwa z oliwek 100 ml
czosnek 1 ząbek
sól morska 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki umyć i osuszyć. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w większą kostkę. Połowę bazylii bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sól morską oraz pieprz, zalać oliwą z oliwek i wymieszać. Do wyparzonego słoika wkładać pomidorki , mieszając z mozzarellą i pozostałą bazylią. Gdy słoik będzie pełny zalać przygotowaną marynatą. Mocno zakręcić i potrząsnąć kilkukrotnie słoikiem, aby marynata się przemieszała. Odstawić do lodówki – ja marynowałam 5 dni ale polecam potrzymać 2-3 dni dłużej. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/06/caprese-marynowana