ßßß Cookit - przepis na Angielski Christmas Pudding

Angielski Christmas Pudding

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Region: kuchnia angielska,kuchnia irlandzka
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (17 głosów)
pudding: 1/2 szklanki brandy
25 dag masła
po 1/4 szklanki brązowego i białego cukru
3 jajka
1 szklanka mąki
po 1 łyżeczce cynamonu i przyprawy do piernika
25 dag tartej bułki
150 ml mleka
3/4 szklanki sułtanek
1 . 5 szklanki koryntek
1 szklanka daktyli
3/4 szklanki suszonych moreli
po 2/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej i migdałów
Sos:
750 ml śmietany 36-proc.
1/4 szklanki brandy
1 laska wanilii
6 żółtek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mleka
Angielski Christmas Pudding - sposób przygotowania: Christmas Pudding dojrzewa całe dwa miesiące. Ale jeśli zamiast jednego wielkiego puddingu zrobisz parę malutkich, zdążysz jeszcze na te święta
Bakalie zalej brandy i odstaw na całą noc. Masło utrzyj z cukrem. Kolejno wbijaj jajka, ciągle ucierając. Dodaj bakalie i resztę składników. Mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystko się połączy. Przygotuj płótno o wymiarach 1x1 m. Zanurz we wrzątku, odciśnij, oprósz mąką. Pośrodku ułóż kulę z przygotowanego ciasta i bardzo ciasno zawiąż. Pudding włóż do dużego garnka z wrzątkiem, gotuj 4,5 godziny. Wyjmij, osącz, ostudź, włóż na 2 miesiące do lodówki. Przed podaniem podgrzej we wrzącej wodzie (45 minut), odcedź (15 minut) i rozwiń. Zrób sos: podgrzej śmietanę z brandy i rozkrojoną wanilią. Utrzyj żółtka z cukrem. Mąkę utrzyj z mlekiem. Żółtka zalej przecedzoną ciepłą śmietaną, cały czas mieszając. Dodaj mąkę, podgrzewaj do zgęstnienia (nie zagotuj!). Pudding pokrój jak tort, podawaj z sosem.
Świąteczne ciasta i desery z całej Europy
Nazwa tych słodkich babeczek pochodzi z czasów, gdy nadzienie do nich przygotowywano z mieszaniny siekanego łoju i suszonych owoców. Dzisiaj babeczki wypełnia się po prostu bakaliami: rodzynkami, suszonymi owocami i orzechami. Angielskie Christmas mince pies Kruche ciasto: 45 dag mąki 20 dag masł
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/33553889/angielski christmas pudding/p