Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia angielska,kuchnia irlandzkaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (17 głosów)
pudding: 1/2 szklanki
brandy25 dag
masłapo 1/4 szklanki brązowego i
białego cukru3
jajka1 szklanka
mąkipo 1 łyżeczce
cynamonu i
przyprawy do piernika25 dag
tartej bułki150 ml
mleka3/4 szklanki sułtanek1 . 5 szklanki koryntek1 szklanka
daktyli3/4 szklanki
suszonych morelipo 2/3 szklanki smażonej
skórki pomarańczowej i
migdałówSos:750 ml
śmietany 36-proc.1/4 szklanki
brandy1
laska wanilii6
żółtek5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
mlekaAngielski Christmas
Pudding - sposób przygotowania: Christmas
Pudding dojrzewa całe dwa miesiące. Ale jeśli zamiast jednego wielkiego
puddingu zrobisz parę malutkich, zdążysz jeszcze na te święta
Bakalie zalej
brandy i odstaw na całą noc.
Masło utrzyj z
cukrem. Kolejno wbijaj
jajka, ciągle ucierając. Dodaj
bakalie i resztę składników. Mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystko się połączy. Przygotuj płótno o wymiarach 1x1 m. Zanurz we wrzątku, odciśnij, oprósz
mąką. Pośrodku ułóż kulę z przygotowanego ciasta i bardzo ciasno zawiąż.
Pudding włóż do dużego garnka z wrzątkiem, gotuj 4,5 godziny. Wyjmij, osącz, ostudź, włóż na 2 miesiące do lodówki. Przed podaniem podgrzej we wrzącej wodzie (45 minut), odcedź (15 minut) i rozwiń. Zrób sos: podgrzej
śmietanę z
brandy i rozkrojoną
wanilią. Utrzyj
żółtka z
cukrem.
Mąkę utrzyj z
mlekiem.
Żółtka zalej przecedzoną ciepłą
śmietaną, cały czas mieszając. Dodaj
mąkę, podgrzewaj do zgęstnienia (nie zagotuj!).
Pudding pokrój jak tort, podawaj z sosem.Świąteczne ciasta i desery z całej Europy

Nazwa tych słodkich babeczek pochodzi z czasów, gdy nadzienie do nich przygotowywano z mieszaniny siekanego
łoju i
suszonych owoców. Dzisiaj babeczki wypełnia się po prostu
bakaliami:
rodzynkami,
suszonymi owocami i
orzechami. Angielskie Christmas mince
pies Kruche ciasto: 45 dag
mąki 20 dag
masłPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu