Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Magdalena Adamczewska i Piotr WalichnowskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia amerykańska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3/4 szklanki
białego cukru2.5 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
brązowego cukru20 dag
masła pokrojonego w kosteczkę1 łyżeczka
cynamonu1.5 szklanki uprażonych i posiekanych
orzechów włoskich lub laskowych1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany1 duże
jajko1
żółtkoziarenka z 1/2
laski wanilii1 łyżeczka
sody oczyszczonej1.5 łyżeczki drobno startej
skórki pomarańczowejmasło do formyMuffiny z
orzechową kruszonką - sposób przygotowania: Mieszamy
biały cukier z
mąką,
solą i 3/4 szklanki
cukru brązowego, dodajemy 15 dag
masła i wyrabiamy kruszonkę. Przekładamy 3/4 szklanki kruszonki do miski, dodajemy
cynamon, resztę
masła i resztę
cukru brązowego, wyrabiamy. Dodajemy
orzechy, wgniatamy w kruszonkę i wstawiamy na 15 min do lodówki. Mieszamy
śmietanę z
jajkiem i
żółtkiem, dodajemy
wanilię,
sodę i skórkę. Wsypujemy 1/4 kruszonki i mieszamy. Ciasto przekładamy do nasmarowanej
masłem formy na mufinki, posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 20 min w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika, studzimy przez 30 min w formie, a
potem okrawamy nożem i wyjmujemy.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu