ßßß
Fot. Magdalena Adamczewska i Piotr WalichnowskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia amerykańska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3/4 szklanki białego cukru2.5 szklanki mąki1/2 łyżeczki soli1 szklanka brązowego cukru20 dag masła pokrojonego w kosteczkę1 łyżeczka cynamonu1.5 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich lub laskowych1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany1 duże jajko1 żółtkoziarenka z 1/2 laski wanilii1 łyżeczka sody oczyszczonej1.5 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowejmasło do formyMuffiny z orzechową kruszonką - sposób przygotowania: Mieszamy biały cukier z mąką, solą i 3/4 szklanki cukru brązowego, dodajemy 15 dag masła i wyrabiamy kruszonkę. Przekładamy 3/4 szklanki kruszonki do miski, dodajemy cynamon, resztę masła i resztę cukru brązowego, wyrabiamy. Dodajemy orzechy, wgniatamy w kruszonkę i wstawiamy na 15 min do lodówki. Mieszamy śmietanę z jajkiem i żółtkiem, dodajemy wanilię, sodę i skórkę. Wsypujemy 1/4 kruszonki i mieszamy. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem formy na mufinki, posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 20 min w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika, studzimy przez 30 min w formie, a potem okrawamy nożem i wyjmujemy.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu