Wykonanie
Kolejne zastosowanie
cukinii w kuchni. Tym razem na słodko, bez
mleka.
Czekoladowo. ;)

Składniki:1 szklanka
masła1 szklanka
brązowgo cukrupół szklanki
białego cukru2
jajka1 łyżeczka
soli5 łyżeczek
kakao1,5 łyżeczki
sody2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
gałki muszkatołowej1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej1,5 szklanki
mąki tortowej2 szklanki startej na drobnych oczkach
cukiniigarść posiekanych
orzechów włoskich1. W misce ucieramy
cukier z miękkim
masłem. Dodajemy
jajka.2. Łączymy ze sobą w jednej misce:
sól,
kakao,
sodę,
cynamon,
gałkę muszkatołową,
mąkę tortową i pełnoziarnistą.3. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych. Ciągle mieszamy. Dodajemy posiekane
orzechy.4.
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy sok i dodajemy miąższ do ciasta. Mieszamy.5. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Wykładamy blachy papierem do pieczenia i dużą łyżką nakładamy ciasto.

6. Pieczemy przez ok 20 minut. Po ostygnięciu gotowanych
ciastek, można je oprószyć
cukrem pudrem.


Smacznego! ;)