Wykonanie
Miało być amerykańskie red velvet
cake, ale wpadł mi przepis na red velvet brownies, więc decyzja była prosta: BĘDĄ CZERWONE BROWNIES ! Ale ten... tego okazało się, że dodałam za mało barwnika i wyszły różowe :P Miało być absolutnie nie zdrowe ciasto, ale i to mi nie wyszło... bo skończyła mi się biała
mąka i użyłam pół na pół białą z pełnoziarnistą :P

Składniki:240 g miękkiego
masła1 i 1/2 szklanki
białego cukru1 i 1/2 szklanki
brązowego cukru (u mnie trzcinowy)4 duże
jajka60 ml czerwonego barwnika4 łyżeczki ekstraktu
waniliowego600 g
mąki6 łyżeczek
kakao1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. I przygotowujemy foremkę 20 cm x 27 cm. Wystarczy natłuścić.Do miski wkładamy miękkie
masło, wsypujemy
cukier i miksujemy ok 2 minut, aż masa
zrobi się puszysta.Dodajemy
jajka. Po jednym i miksujemy po każdym z nich.Wlewamy barwnik i
wanilię i miksujemy aż masa będzie miała jednolitą barwę.U siebie wlałam tylko 30 mililitrów barwnika, bo stwierdziłam, że nie chcę aż tyle chemii wlewać, dlatego wyszło różowe :D a o
wanilii kompletnie zapomniałam, ale i tak wyszło pycha :DW osobnej misce mieszamy
mąkę,
kakao i
sól. Dodajemy do kolorowej masy. Zdecydowanie łatwiej wmieszać
mąkę takim stojącym mikserem, można stopniowo dosypywać i na spokojnie wymieszać, ale zwykłym też się da. Najpierw wymieszałam ręcznie, żeby po włączeniu miksera nie
mieć całej kuchni w
mące ;)Ciasto będzie bardzo gęste.Przekładamy do wysmarowanej formy i pieczemy 30-35 minut na "sam dół."

Smacznego!