Wykonanie
Jedno co
mogę napisać – REWELACJA 😀 Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”

Składniki :3/4 szklanki
białego cukru,2,5 szklanki
mąki,1/2 łyżeczki
soli,1 szklanka
brązowego cukru,20 dag
masła pokrojonego w kosteczkę,1 łyżeczka
cynamonu,1,5 szklanki uprazonych i posiekanych
orzechów włoskich lub laskowych,1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany,1 duże
jajko, 1
żółtko,ziarenka z 1/2
laski wanilii,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,1,5 łyżeczki drobno startej
skórki pomarańczowej,
masło do formy.Wykonanie :Mieszamy
biały cukier z
mąką,
solą i 3/4 szklanki
cukru brązowego, dodajemy 15 dag
masła i wyrabiamy kruszonkę. Przekładamy 3/4 szklanki kruszonki do miski, dodajemy
cynamon, resztę
masła i resztę
cukru brązowego, wyrabiamy. Dodajemy
orzechy, wgniatamy w kruszonkę i wstawiamy na 15 minut do lodówki.Mieszamy
śmietanę z
jajkiem i
żółtkiem, dodajemy
wanilię,
sodę i skórkę. Wsypujemy 1/4 kruszonki i mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem formy na muffinki, posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy przez 30 minut w formie, a
potem okrawamy nożem i wyjmujemy.

