ßßß
Składniki :3/4 szklanki białego cukru,2,5 szklanki mąki,1/2 łyżeczki soli,1 szklanka brązowego cukru,20 dag masła pokrojonego w kosteczkę,1 łyżeczka cynamonu,1,5 szklanki uprazonych i posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany,1 duże jajko, 1 żółtko,ziarenka z 1/2 laski wanilii,1 łyżeczka sody oczyszczonej,1,5 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej,masło do formy.Wykonanie :Mieszamy biały cukier z mąką, solą i 3/4 szklanki cukru brązowego, dodajemy 15 dag masła i wyrabiamy kruszonkę. Przekładamy 3/4 szklanki kruszonki do miski, dodajemy cynamon, resztę masła i resztę cukru brązowego, wyrabiamy. Dodajemy orzechy, wgniatamy w kruszonkę i wstawiamy na 15 minut do lodówki.Mieszamy śmietanę z jajkiem i żółtkiem, dodajemy wanilię, sodę i skórkę. Wsypujemy 1/4 kruszonki i mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy na muffinki, posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy przez 30 minut w formie, a potem okrawamy nożem i wyjmujemy.
