Wykonanie
SKŁADNIKI / 30
ciasteczkamasło, 220 g
cukier brązowy, 240 gpasta waniliowa, 1 łyżeczka
jajka, 2 szt.
mąka pszenna, 480 g
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
sól, szczypta
orzechy włoskie, 120 g
cynamon do obtoczenia
ciasteczekSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło utrzeć z
cukrem i pastą
waniliową. Dodawać po 1
jajku, cały czas miksując. Wsypać przesianą
mąkę, proszek,
sodę i
sól. Miksować na niskich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać posiekane
orzechy. Ciasto zarobić rękoma. Miskę z masą przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.W międzyczasie piekarnik ustawić na termoobieg i rozgrzać do 170 stopni.Ciasto podzielić na 30 równych części. Każdą uformować w kulę i obtoczyć w
cynamonie. Delikatnie spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec przez 15 minut. Studzić na kratce.