ßßß Cookit - przepis na Ciastka z białą czekoladą i orzechami

Ciastka z białą czekoladą i orzechami

nazwa

Wykonanie

Całkiem przyjemne, kruche ciasteczka z kawałkami białej czekolady, która po prostu rozpływa się w ustach...
Składniki na około 25 ciastek:
115 g masła, w temperaturze pokojowej
85 g jasnego brązowego cukru
1 jajko, roztrzepane
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g białej czekolady, posiekanej
50 g dowolych orzechów, posiekanych
szczypta soli
Masło i cukier utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, krótko zmiksować lub wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno spłaszczać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do jasnobrązowego koloru. Studzić na kratce.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'Chocolate Box'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-z-biala-czekolada-i-orzechami