ßßß
 
            
         Całkiem przyjemne, kruche ciasteczka z kawałkami białej czekolady, która po prostu rozpływa się w ustach...Składniki na około 25 ciastek:115 g masła, w temperaturze pokojowej85 g jasnego brązowego cukru1 jajko, roztrzepane250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej125 g białej czekolady, posiekanej50 g dowolych orzechów, posiekanychszczypta soliMasło i cukier utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, krótko zmiksować lub wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno spłaszczać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do jasnobrązowego koloru. Studzić na kratce.Smacznego :-).
Całkiem przyjemne, kruche ciasteczka z kawałkami białej czekolady, która po prostu rozpływa się w ustach...Składniki na około 25 ciastek:115 g masła, w temperaturze pokojowej85 g jasnego brązowego cukru1 jajko, roztrzepane250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej125 g białej czekolady, posiekanej50 g dowolych orzechów, posiekanychszczypta soliMasło i cukier utrzeć w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajko, zmiksować do połączenia. Dodać mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - zmiksować. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, krótko zmiksować lub wymieszać. Masa będzie bardzo gęsta, dobrze ją wyrobić.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, mocno spłaszczać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do jasnobrązowego koloru. Studzić na kratce.Smacznego :-). Przepis pochodzi z 'Chocolate Box'.
Przepis pochodzi z 'Chocolate Box'.