ßßß Cookit - przepis na Orzechowe ciasteczka z czekoladą (z maszynki)

Orzechowe ciasteczka z czekoladą (z maszynki)

nazwa

Wykonanie

Macie jeszcze zapasy masła orzechowego ? Super! Będzie doskonałe do tych ciasteczek. Ponieważ na blogu do tej pory znajdował się tylko jeden przepis na ciasteczka z użyciem maszynki, zdecydowałam się na dodanie kolejnego. Tym razem ciasteczka są pysznie orzechowe. Od spodniej strony malujemy je roztopioną czekoladą, i tą część warto pozostawić dzieciom - niesamowita frajda :-). Przepis znaleziony na tej stronie, polecam :-).
Składniki na 3 talerze ciastek:
1/3 szklanki masła
1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego)
2/3 szklanki drobnego brązowego cukru
1 jajko
2 łyżeczki wody
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i masło orzechowe zmiksować na puch z cukrem. Dodać jajko, wodę i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, miksując.
Masę nakładać do maszynki do ciastek* i wyciskać wzorki na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.
Po wystudzeniu posmarować ciasteczka od spodu mleczną lub gorzką czekoladą. Odłożyć na kratkę, by czekolada zastygła.
Smacznego :-).
* Ciasteczka można również wyciskać na blachę rękawem cukierniczym.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/orzechowe-ciasteczka-z-czekolada-z-maszynki