Wykonanie
14:29:00Uwielbiam te
ciastka, ten cudowny
czekoladowy smak i zapach, który czuć w całym domu i tylko każdy czeka, aż się upieką i w
sumie muszę je robić z 2 porcji bo nie zdążą jeszcze ostygnąć, a już ich nie ma :) i tę kruchość, które utrzymują zamknięte nawet długi czas w puszce, ale na to nie liczcie : )
Składniki : na 12 dużych
ciastek120 g mi ę kkiego
masła80 g
brązowego cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki mielonej
wanilii1
jajko150 g
pszennej mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia20 g ciemnego
kakao100g ciemnej
czekolady (70 %
kakao)60 g niesolonych
orzechów makadamia lub laskowych3 łyżki
mlekaOpis wykonania :czas 20 min + pieczenie1. Ubijamy
masło,
cukier,
sól i
wanilię (ja dodałam pastę z
wanilii)na puszystą masę mikserem. Dodajemy
jajko i
mleko mieszamy.2. Dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao.
Czekoladę i
orzechy grubo siekamy i także dodajemy do masy i wszystko dobrze wyrabiamy.3. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy
ciasteczka i lekko je spłaszczamy. Pieczemy 15 minut w 180 C.Upieczone wykładamy i studzimy.Gotowe :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy