Wykonanie
Składniki12 sztuk300 g węgierek80 g
masła100 g
mlecznej czekolady3 łyżki nutelli2
jajka150 ml
mleka250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
cukru brązowego2 łyżki
kakaoPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni C . Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Śliwki umyć, pokroić w kosteczkę usuwając pestki.W małym garnku na małym ogniu roztopić
masło z dodatkiem połamanej na kosteczki
czekolady i nutelli, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy. Dodać
jajka oraz
mleko, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę.Do drugiej miski przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia, dodać
brązowy cukier,
kakao i dokładnie wymieszać.Do suchych składników dodać mokre, dodać pokrojone
śliwki i wymieszać (delikatnie, łyżką, tylko do połączenia się składników).Nałożyć ciasto do papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut do suchego patyczka.