Wykonanie
Niby nie przepadam za
białą czekoladą, jednak czasami zdarza się, że zmieniam front. Te babeczki stały się moimi faworytkami od pierwszego spróbowania - smakowite muffinki z
bananami i
białą czekoladą, posypane grubą warstwą
maślanej kruszonki.
Składniki na 12 sztuk:ciasto:330g
mąki pszennej110g
brązowego cukru150g rozpuszczonego i wystudzonego
masła180ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jaja75g
białej czekolady2-3 dojrzałe
bananykilka kropli ekstraktu z
waniliiszczypta
solikruszonka: składniki i sposób wykonania znajdziecie tu .Wykonanie:
Banany kroimy w plasterki albo rozdrabniamy blenderem (jak kto woli). Ja rozdrabniam.
Białą czekoladę kroimy w drobniutką kosteczkę. W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie suche składniki czyli:
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sól,
czekoladę, a w drugim roztrzepujemy widelcem
jaja, wlewamy
mleko, dodajemy
masło, ekstrakt z
wanilii oraz rozdrobnione
banany. Całość mieszamy. Następnie mokre składniki łaczymy z suchymi. Mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wierzchy babeczek posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w temp.180C.Życzę Wam smacznego! :-)