ßßß
 
            
         Niby nie przepadam za białą czekoladą, jednak czasami zdarza się, że zmieniam front. Te babeczki stały się moimi faworytkami od pierwszego spróbowania - smakowite muffinki z bananami i białą czekoladą, posypane grubą warstwą maślanej kruszonki.
Niby nie przepadam za białą czekoladą, jednak czasami zdarza się, że zmieniam front. Te babeczki stały się moimi faworytkami od pierwszego spróbowania - smakowite muffinki z bananami i białą czekoladą, posypane grubą warstwą maślanej kruszonki. Składniki na 12 sztuk:ciasto:330g mąki pszennej110g brązowego cukru150g rozpuszczonego i wystudzonego masła180ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jaja75g białej czekolady2-3 dojrzałe bananykilka kropli ekstraktu z waniliiszczypta solikruszonka: składniki i sposób wykonania znajdziecie tu .Wykonanie:Banany kroimy w plasterki albo rozdrabniamy blenderem (jak kto woli). Ja rozdrabniam.Białą czekoladę kroimy w drobniutką kosteczkę. W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, czekoladę, a w drugim roztrzepujemy widelcem jaja, wlewamy mleko, dodajemy masło, ekstrakt z wanilii oraz rozdrobnione banany. Całość mieszamy. Następnie mokre składniki łaczymy z suchymi. Mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wierzchy babeczek posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w temp.180C.Życzę Wam smacznego! :-)
Składniki na 12 sztuk:ciasto:330g mąki pszennej110g brązowego cukru150g rozpuszczonego i wystudzonego masła180ml mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jaja75g białej czekolady2-3 dojrzałe bananykilka kropli ekstraktu z waniliiszczypta solikruszonka: składniki i sposób wykonania znajdziecie tu .Wykonanie:Banany kroimy w plasterki albo rozdrabniamy blenderem (jak kto woli). Ja rozdrabniam.Białą czekoladę kroimy w drobniutką kosteczkę. W jednym naczyniu umieszczamy wszystkie suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, czekoladę, a w drugim roztrzepujemy widelcem jaja, wlewamy mleko, dodajemy masło, ekstrakt z wanilii oraz rozdrobnione banany. Całość mieszamy. Następnie mokre składniki łaczymy z suchymi. Mieszamy łyżką i przekładamy do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wierzchy babeczek posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy 20-25 minut w temp.180C.Życzę Wam smacznego! :-)