Wykonanie
            
Było mocnoczekoladowe ciasto, teraz są mocnoorzechowe 
ciasteczka. 
Orzechowe, właściwie arachidowe, podwójnie: z 
masłem orzechowym i kawałkami 
fistaszków. To ten rodzaj 
ciasteczek, który zamyka się w słoju albo puszce i stamtąd wyciąga po jednym. Albo hurtem zanosi do pracy i rozdaje, jak moja mama :)
 Ciasteczka fistaszkowe
Ciasteczka fistaszkowe są przepyszne. Najlepiej użyć prawdziwego 
masła orzechowego, tego słonego, raczej nie masy typu Nutella. Wyraźnie wyczuwa się jego smak, dlatego tym bardziej warto zainwestować w słoik dobrego 
masła. Same 
ciasteczka są kruche i 
smakowo bardzo uzależniające. Robiłam je już kilka 
razy i za każdym razem znikają w mgnieniu oka. Ten słoik na 
ciastka, właściwie nawet nie wiem po co ja je tam wkładam :)

Składniki na ok. 20 
ciasteczek:125 g miękkiego 
masła150 g 
masła arachidowego (najlepsze z kawałkami 
orzechów)210 g 
brązowego cukru1 rozmemłane 
jajko150 g 
mąki pszennejpół łyżeczki 
proszku do pieczeniaszczypta 
soli80 g posiekanych 
orzechów arachidowych
Wykonanie:1. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.2. W dużej misce utrzyj 
masło z 
masłem orzechowym na puszystą masę. Stopniowo dosypuj do niej 
cukier, cały czas mieszając.3. Powoli dolej 
jajko i cały czas ucieraj masę, aż będzie gładka.4. Do miski przesiej 
mąkę, 
proszek do pieczenia i 
sól.5. Dorzuć posiekane 
orzechy i wyrób gładkie ciasto. 
Owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do zamrażalnika.6. Włącz piekarnik i nagrzej go do temperatury 190 o C.7. Utocz z ciasta 20 kulek, ułóż je na blachach, pozostawiając 
miedzy nimi sporo miejsca, bo 
ciasteczka wyrosną i poszerzą się. Rozpłaszcz kulki dłonią i wstaw do piekarnika.8. Piecz je przez 15 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, stwardnieją po paru minutach. Muszą tylko dobrze ostygnąć.
