ßßß
Mięciutkie orzechowo - maślane ciasteczka. Mogą się wydawać nieco ciężkie (ze względu na dużą zawartość masła), ale co tam, są wspaniałe, pyszne! Bardzo smakują również dzieciom. Należy tylko pamiętać, by rozkładać je na blaszce w dużych odległościach - będą ogromne, jak prawdziwe amerykańskie ciasteczka!Składniki na około 24 ciastka:1 szklanka mąki pszennejpół łyżeczki soli225 g masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado1 duże żółtko2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan (lub włoskich)połówki orzechów pekan, do dekoracji (lub włoskich)Mąkę wymieszać z solą. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć z cukrem na lekką, jasną, puszystą masę. Dodać żółtko, nadal ucierać. Wsypać mąkę pszenną, zmiksować, na końcu dodać orzechy i wymieszać.Blachę do ciasteczek wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach (dużo urosną na boki). Ciasto będzie klejące, ale takie ma być (ja nabierałam łyżką, a następnie obtaczałam w mące). Na środku każdego ciasteczka położyć połowę orzecha i mocno wcisnąć.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, potem szeroką szpatułką przełożyć na kratkę (są bardzo delikatne).Smacznego :-).Przepis Marthy Stewart.