Wykonanie
Mięciutkie
orzechowo - maślane
ciasteczka. Mogą się wydawać nieco ciężkie (ze względu na dużą zawartość
masła), ale co tam, są wspaniałe, pyszne! Bardzo smakują również dzieciom. Należy tylko pamiętać, by rozkładać je na blaszce w dużych odległościach - będą ogromne, jak prawdziwe amerykańskie
ciasteczka!Składniki na około 24
ciastka:1 szklanka
mąki pszennejpół łyżeczki
soli225 g
masła, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki ciemnego
brązowego cukru muscovado1 duże
żółtko2/3 szklanki drobno posiekanych
orzechów pekan (lub włoskich)połówki
orzechów pekan, do dekoracji (lub włoskich)
Mąkę wymieszać z
solą.
Masło umieścić w misie miksera i utrzeć z
cukrem na lekką, jasną, puszystą masę. Dodać
żółtko, nadal ucierać. Wsypać
mąkę pszenną, zmiksować, na końcu dodać
orzechy i wymieszać.Blachę do
ciasteczek wysmarować
masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości
orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach (dużo urosną na boki). Ciasto będzie klejące, ale takie ma być (ja nabierałam łyżką, a następnie obtaczałam w
mące). Na środku każdego
ciasteczka położyć połowę
orzecha i mocno wcisnąć.Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce,
potem szeroką szpatułką przełożyć na kratkę (są bardzo delikatne).Smacznego :-).Przepis Marthy Stewart.