Wykonanie
Dziś mam dla Was pomysł na wielkanocną dekorację,którą po świątecznym śniadniuchętnie spałaszują Wasze pociechy.
Kakaowe, kruche
ciasteczka z kremem
orzechowym,które do złudzenia przypominają ptasie gniazda.Aby przygotować takie
ciasteczka musicie jedyniezaopatrzyć się w wyciskarkę do
czosnku, nakrętkę do butelek i parę chętnych do pomocy rączek :)
Składniki: (na ok. 15
ciasteczek )1 szklanka
mąki pszennej90 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru1/4 szklanki
kakao (z takiej ilości
kakao ciasteczka wychodzą intensywnie
kakaowe, jeśli wolicie delikatniejszy smak, zastąpcie część
kakao maką pszenną)1
żółtkoszczypta
soliponadto:krem
orzechowy typu Nutella
czekoladowe jajeczkaSposób wykonania:Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera, blendera z końcówką do siekania warzyw, albo na stolnicy. Zmiksować lub zblendować do uzyskania jednolitego ciasta (miksujcie krótko, tylko tyle ile jest konieczne). Jeśli robicie ciasto w tradycyjny sposób, na stolnicy, należy wszystkie składniki dobrze posiekać nożem do uzyskania kruszonki, a
potem krótko zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na minimum godzinę.Piekarnik nagrzać do temp. 180 CBlachę wyłożyć papierem do pieczenia. Porcje schłodzonego ciasta wkładać do wyciskarki do
czosnku i wyciskać ciasto na papier (patrz zdj.). Nożem odciąć ciasto od wyciskarki. Jeśli macie niewielką wyciskarkę (taką jak moja), czynność trzeba powtórzyć.
Nakrętkę do butelek natłuścić lub oprószyć
mąką. Umieścić ją na środku wyciśniętego ciasta i dobrze docisnąć. W taki sam sposób postępować ze wszystkimi
ciasteczkami.
Ciasteczka wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.W zagłębienia po nakrętce nałożyć porcję kremu
orzechowego. Na kremie ułożyć 2-3
czekoladowe jajeczka.Smacznego :)