ßßß
Składniki: (na ok. 15 ciasteczek )1 szklanka mąki pszennej90 g masła1/2 szklanki cukru pudru1/4 szklanki kakao (z takiej ilości kakao ciasteczka wychodzą intensywnie kakaowe, jeśli wolicie delikatniejszy smak, zastąpcie część kakao maką pszenną)1 żółtkoszczypta soliponadto:krem orzechowy typu Nutellaczekoladowe jajeczka
Sposób wykonania:Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie malaksera, blendera z końcówką do siekania warzyw, albo na stolnicy. Zmiksować lub zblendować do uzyskania jednolitego ciasta (miksujcie krótko, tylko tyle ile jest konieczne). Jeśli robicie ciasto w tradycyjny sposób, na stolnicy, należy wszystkie składniki dobrze posiekać nożem do uzyskania kruszonki, a potem krótko zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zlepić w kulę, zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na minimum godzinę.Piekarnik nagrzać do temp. 180 CBlachę wyłożyć papierem do pieczenia. Porcje schłodzonego ciasta wkładać do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier (patrz zdj.). Nożem odciąć ciasto od wyciskarki. Jeśli macie niewielką wyciskarkę (taką jak moja), czynność trzeba powtórzyć.
Nakrętkę do butelek natłuścić lub oprószyć mąką. Umieścić ją na środku wyciśniętego ciasta i dobrze docisnąć. W taki sam sposób postępować ze wszystkimi ciasteczkami.Ciasteczka wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.W zagłębienia po nakrętce nałożyć porcję kremu orzechowego. Na kremie ułożyć 2-3 czekoladowe jajeczka.Smacznego :)