Wykonanie
Cóż, nikt nie jest idealny. Nie cierpię prasować, prać (o jak dobrze, że żyję w XXI wieku!), nie pamiętam, kiedy ostatni raz przyszywałam guziki.. Ale za to podobno piekę dobre
ciasteczka ;-). Upieczecie ze mną?Składniki na całą masę guzików (ponad 60 sztuk):150 g
masła, w temperaturze pokojowej75 g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli225 g
mąki pszennejskórka otarta z 1
cytryny*Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na gładkie ciasto (można również do przygotowania kruchego ciasta wykorzystać malakser). Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm, lekko podsypując
mąką. Wykrawać
ciasteczka - można użyć gotowej foremki w kształcie guzika można trochę pokombinować: kółka wykrawać okrągłą niedużą foremką lub kieliszkiem, w środku zrobić mniejszą foremką wgłębienie typowe dla guzików, dziurki (2, 3 lub 4) wyciąć słomką.
Ciastka układać na blaszce do pieczenia wyłożonej matą teflonową lub papierem do pieczenia, w niedużych odległościach od siebie (
ciasteczka nie zmieniają kształtu i minimalnie rosną). Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia brzegów. Czas pieczenia będzie uzależniony od wielkości
ciastek. Po upieczeniu wystudzić na stalowej kratce.
Ciastka można przechowywać do 7 dni, w zamkniętej puszce, w temperaturze pokojowej.* zamiast można użyć dowolnego ekstraktu lub aromatu
Kakaowa wersja guzików:150 g miękkiego
masła90 g
cukru pudru1
żółtkoszczypta
soli185 g
mąki pszennej40 g
kakaoWykonanie jak powyżej.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - kuechengoetter.de