ßßß
Wczoraj przeglądając forum Cin Cin natchnęłam się przepis na Digestive biscuits. Są to herbatniki wypiekane z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem małej ilości cukru. Na pewno świetne dla osób będących na diecie. Polecam bo nie dość, że zdrowe to jeszcze pyszne. Użyłam do nich mąkę pszenną pełnoziarnistą Lubelli. Dziewczyny z forum polecają również Graham typ 1850. Przepis stąd .Składniki (na około 20 ciasteczek):250 g mąki pszennej pełnoziarnistej125 g masła1 jajkoszczypta soli50 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy masło i lekko wszystko zagniatamy palcami. Następnie wsypujemy cukier, szczyptę soli i dodajemy jajko - zagniatamy ciasto. Może to sprawiać pewien problem, ponieważ ono się kruszy, ale takie ma być. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Każde ciastko nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy na blasze (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) w temperaturze 200 stopni około 10 minut. W oryginalnym przepisie jest 220 stopni - 12 minut ... niestety u mnie pierwsza partia bardzo mocno się spiekła dlatego obniżyłam temperaturę i skróciłam czas pieczenia.Ciasteczka wyjęte z piekarnika studzimy np. na kratce.Smacznego!