ßßß
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki razowej orkiszowej1 szklanka puree z dyni1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli1 łyżeczka przyprawy korzennej1 łyżeczka cynamonu1/3 szklanki brązowego cukru2 łyżki stopionego masła2 szklanki+ewentualnie 1/4 szklanki maślanki2 jajka z chowu wolnowybiegowegoKilka jabłek i syrop klonowyOrkiszowe placuszki z dynią - sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki: mąki, sól, proszek, sodę, przyprawy i cukier. W drugiej misce ubijamy lekko trzepaczką jajka, dodajemy maślankę, stopione masło i puree z dyni, wszystko mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy dokładnie łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste lub suche, dolewamy maślanki.Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, spryskanej olejem.Jabłka (4-5 sporych sztuk) kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie plasterki, dusimy w rondlu z syropem klonowym. Placki podajemy z jabłkami na wierzchu i odrobiną masła.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu