ßßß
ŹródłoSkładniki:115 g mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej pszennej)100 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli130 g brązowego cukru (dałam mniej)180 ml maślanki1 łyżeczka cynamonu75 g rozpuszczonego masła2 duże jaja, lekko ubite2 starte jabłka (dałam pokrojone w kostkę)50 g orzechów włoskich, posiekanych30 g suszonej żurawiny1 łyżka rumuRozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować foremkę23/13/8 cm. Podgrzać rum, wlać do żurawiny. Odstawić na kilka godzin. W misce wymieszać suche składniki: obie mąki, proszek do pieczenia, sól, sodę, cukier i przyprawy. W drugiej misce wymieszać maślankę, jajka i masło. Wlać do suchych składników. Wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone jabłka, żurawinę, rum i orzechy. Wymieszać wszystko i przełożyć ciasto do foremki. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 min., do suchego patyczka.Smacznego:)