Wykonanie
To ciasto jest kopalnią smaków i to tych popularnych znalazły się tutaj bowiem,
cynamon,
żurawina,
jabłka i
orzechy. W dodatku ja zamieniłam
mąkę na orkiszową co podkreśliło
orzechowy smak tego ciasta. Kolejny argument na plus to
maślanka, która sprawia że ciasto jest wilgotne. Myślę, że to wszystko zachęci Was do wypróbowania tego przepisu a jeśli dodam, że robi się go bardzo szybko to mam nadzieję, że będzie to informacja, która zmobilizuje Was do szybkiego upieczenia. Gwarantuję, że nie będziecie żałować.
![](/Data/Images/eksplozjasmaku.blox.pl\2012_slash_11_slash_Orkiszowy-chlebek-z-jablkami-i-zurawina/l/-1258344491.jpg)
ŹródłoSkładniki:115 g
mąki orkiszowej (lub pełnoziarnistej pszennej)100 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli130 g
brązowego cukru (dałam mniej)180 ml
maślanki1 łyżeczka
cynamonu75 g rozpuszczonego
masła2 duże
jaja, lekko ubite2 starte
jabłka (dałam pokrojone w kostkę)50 g
orzechów włoskich, posiekanych30 g
suszonej żurawiny1 łyżka
rumuRozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przygotować foremkę23/13/8 cm. Podgrzać
rum, wlać do
żurawiny. Odstawić na kilka godzin. W misce wymieszać suche składniki: obie
mąki,
proszek do pieczenia,
sól,
sodę,
cukier i
przyprawy. W drugiej misce wymieszać
maślankę,
jajka i
masło. Wlać do suchych składników. Wymieszać do połączenia. Dodać pokrojone
jabłka,
żurawinę,
rum i
orzechy. Wymieszać wszystko i przełożyć ciasto do foremki. Wstawić do piekarnika i piec 40-45 min., do suchego patyczka.Smacznego:)