Wykonanie
Moje ulubione, niezawodne ciasto
dyniowe. Nie wiem, jak wiele różnych wersji tego ciasta zrobiłam na przestrzeni moich studenckich lat. W tym sezonie upiekłam już 3... także wyobraźcie sobie, ile ich mogło być.Zawsze coś w nim zmieniam, chyba nigdy nie zrobiłam takiego samego.Robię je nawet gdy nie mam dyni...Dzisiejsza wersja poranna z godziny 7:44 zawierała:
dynię,
jabłko,
orzechy i
żurawinę.Połowy już nie ma, i pomyśleć, że osobiście zjadłam tylko tyci paseczek ze zdjęcia.____________________________Ingrediencje:4/5 szklanki startego miąższu dyni (małe oczka)1/2 startego
jabłka (duże oczka)1 szklanka
mąki1
jajkook. 1/3 szklanki stopionego
masła1/3 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1 garść
orzechów włoskich (posiekać)1/2 garści
suszonej żurawiny (posiekać)Czary:
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia,
cynamonem i
imbirem, dodać
sól.Stopione
masło wystudzić, wymieszać z
jajkiem,
cukrem,
dynią jabłkiem.Składniki mokre wymieszać z suchymi do uzyskania jednolitej masy.Masę wyłożyć do małej formy (ciasto będzie niskie).Ciasto piec przez ok 35-40 minut w 180 stopniach.