Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska

Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia rosyjska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Mazurek moczony - składniki:po 3/4 szklanki ciepłego
mleka i
żółtek4 dag
drożdży1/2 kg
mąki tortowej3/4 szklanki miękkiego
masła3/4 szklanki
cukrurodzynkikandyzowana
skórka pomarańczowaMazurek moczony - sposób przygotowania: Rozkruszone
drożdże rozpuszczamy w
mleku, mieszamy z
żółtkami,
mąką i
masłem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Jeśli jest rzadkie, podsypujemy
mąką. Opakowujemy w lnianą serwetę wysmarowaną
masłem, lekko zawiązujemy. Wkładamy do zimnej
wody i moczymy przez 12 godz. Wyrabiamy ciasto z
cukrem,
rodzynkami i
skórką pomarańczową. Rozwałkowujemy na papierze na blasze lub w dużej brytfance. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w temp. 150°C.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu