ßßß
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia rosyjska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Mazurek moczony - składniki:po 3/4 szklanki ciepłego mleka i żółtek4 dag drożdży1/2 kg mąki tortowej3/4 szklanki miękkiego masła3/4 szklanki cukrurodzynkikandyzowana skórka pomarańczowaMazurek moczony - sposób przygotowania: Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w mleku, mieszamy z żółtkami, mąką i masłem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Jeśli jest rzadkie, podsypujemy mąką. Opakowujemy w lnianą serwetę wysmarowaną masłem, lekko zawiązujemy. Wkładamy do zimnej wody i moczymy przez 12 godz. Wyrabiamy ciasto z cukrem, rodzynkami i skórką pomarańczową. Rozwałkowujemy na papierze na blasze lub w dużej brytfance. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy w temp. 150°C.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu