ßßß Cookit - przepis na Angielski pudding

Angielski pudding

nazwa

Wykonanie

Przepis na angielski pudding znalazłam akurat w tym czasie, kiedy trzeba było go zacząć przygotowywać. Powinien on według przepisu dojrzewać w chłodnym miejscu - u mnie w lodówce - przez 2 miesiące. Ja zrobiłam go po 1,5 miesiąca dojrzewania, ponieważ nie tylko mnie kusił, ale i potrzebowałam miski w której leżał i miejsce w lodówce. Myślę, że ten czas zdecydowanie wystarczył.
Puddingiem jestem zachwycona. mnustwo bakalii, rewelacyjny smak i ten sos… Sos jest rewelacyjny i doskonale dopełnia smak puddingu i sprawia, że jest on o niebo lepszy.
Składniki:
½ szklanki brandy
250 g masła
¼ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki białego cukru
3 jajka
1 szklanka mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
250 g tartej bułki
150 ml mleka
360 g rodzynek (2 ½ szklanki)
135 g daktyli (1 szklanka po posiekaniu)
145 g suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu)
135 g kandyzowanej skórki pomarańczy (1 szklanka)
120 g migdałów (1 szklanka po posiekaniu)
Sos:
600 g śmietany 36%
¼ szklanki brandy
1 cukier z prawdziwą wanilią
6 żółtek
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mleka
Wykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem, gdy woda ostygnie ściągnąć skórkę. Migdały, daktyle i morele posiekać. Wszystkie bakalie zalać brandy i odstawić na noc.
Masło utrzeć z cukrem. Dalej ucierając wbijać po 1 jajku. Dodać bakalie i mieszać drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą.
Przygotować płutno o wymiarach 1x1m (u mnie to była duża flanelowa pielucha). Materiał włożyć do wrzątku, odcisnąć i opruszyć mąką.
Z ciasta uformować kulę, położyć na środku materiału i bardzo ściśle związać.
Pudding włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować przez 4,5 godziny.
Pudding wyciągnąć z wody, odsączyć, ostudzić i włożyć na 2 miesiące do lodówki. Trzeba kontrolować stan materiału czy nie pleśnieje. Ja po około 2 tygodniach wyciągnęłam pudding z materiału i włożyłam do miski, ale myślę, że można to zrobić już na drugi dzień.
Przed podaniem z powrotem zawiązać pudding w materiał i podgrzać 45 minut we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić przez 15 minut i odwinąć z materiału.
Przygotować sos:
Śmietanę wymieszaną z brandy i z cukrem z wanilią, podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę rozmieszać z mlekiem.
Cały czas mieszając żółtka zalać ciepłą śmietaną. Dodać mąkę i podgrzewać aż sos zgęstnieje, nie zagotować.
Pudding kroić jak tort i podawać z sosem.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/angielski-pudding.html