Wykonanie

Przepis na angielski
pudding znalazłam akurat w tym czasie, kiedy trzeba było go zacząć przygotowywać. Powinien on według przepisu dojrzewać w chłodnym miejscu - u mnie w lodówce - przez 2 miesiące. Ja zrobiłam go po 1,5 miesiąca dojrzewania, ponieważ nie tylko mnie kusił, ale i potrzebowałam miski w której leżał i miejsce w lodówce. Myślę, że ten czas zdecydowanie wystarczył.
Puddingiem jestem zachwycona. mnustwo
bakalii, rewelacyjny smak i ten sos…
Sos jest rewelacyjny i doskonale dopełnia smak
puddingu i sprawia, że jest on o niebo lepszy.Składniki:½ szklanki
brandy250 g
masła¼ szklanki
brązowego cukru¼ szklanki
białego cukru3
jajka1 szklanka
mąki2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
przyprawy do piernika250 g
tartej bułki150 ml
mleka360 g
rodzynek (2 ½ szklanki)135 g
daktyli (1 szklanka po posiekaniu)145 g
suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu)135 g kandyzowanej skórki
pomarańczy (1 szklanka)120 g
migdałów (1 szklanka po posiekaniu)Sos:600 g
śmietany 36%¼ szklanki
brandy1
cukier z prawdziwą
wanilią6
żółtek5 łyżek
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
mlekaWykonanie:
Migdały zalać wrzątkiem, gdy
woda ostygnie ściągnąć skórkę.
Migdały,
daktyle i
morele posiekać. Wszystkie
bakalie zalać
brandy i odstawić na noc.
Masło utrzeć z
cukrem. Dalej ucierając wbijać po 1
jajku. Dodać
bakalie i mieszać drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się połączą.Przygotować płutno o wymiarach 1x1m (u mnie to była duża flanelowa pielucha). Materiał włożyć do wrzątku, odcisnąć i opruszyć
mąką.Z ciasta uformować kulę, położyć na środku materiału i bardzo ściśle związać.
Pudding włożyć do dużego garnka z wrzącą
wodą i gotować przez 4,5 godziny.
Pudding wyciągnąć z
wody, odsączyć, ostudzić i włożyć na 2 miesiące do lodówki. Trzeba kontrolować stan materiału czy nie pleśnieje. Ja po około 2 tygodniach wyciągnęłam
pudding z materiału i włożyłam do miski, ale myślę, że można to zrobić już na drugi dzień.Przed podaniem z powrotem zawiązać
pudding w materiał i podgrzać 45 minut we wrzącej wodzie, a następnie odcedzić przez 15 minut i odwinąć z materiału.Przygotować sos:
Śmietanę wymieszaną z
brandy i z
cukrem z
wanilią, podgrzać.
Żółtka utrzeć z
cukrem.
Mąkę rozmieszać z
mlekiem.Cały czas mieszając
żółtka zalać ciepłą
śmietaną. Dodać
mąkę i podgrzewać aż sos zgęstnieje, nie zagotować.
Pudding kroić jak tort i podawać z sosem.



