Wykonanie
Share the post "World Baking Day i anielskie ciasto z sosem
truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?"Już jutro 18/05 obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia i w tym roku jego hasłem przewodnim jest: dla kogo Ty upieczesz ciasto? Ja upiekłam dla mojego narzeczonego, dzięki któremu i dla którego piekę i gotuję, a co najważniejsze dzięki któremu mam tego bloga:) Założeniem World Baking Day jest stworzenie nowej okazji do pieczenia, aby zmobilizować tych, którzy pieką tylko „od święta”, dlatego proponuję dziś przepis na niezwykle łatwe, ale efektowne ciasto, które jest połączeniem ciasta anielskiego i włoskiego
biszkopta. Lekkie i delikatne jak piórko z akcentem
cytrusowym, taka wręcz pianka, a co najważniejsze, jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Podałam z łatwym sosem
truskawkowym. Przepis i formę do pieczenia dostałam od mamy, która wielokrotnie przetestowała tą recepturę. Polecam!
Scroll down for recipe in English
(26 cm okrągła forma do pieczenia z kominem)Składniki na ciasto:8
jajek, oddzielone
żółtka od
białekszczypta
soli1 szklanka
mąki, przesianej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki rozpuszczonej
margaryny lub
oleju1/2 szklanki soku z
pomarańczysok z 1
cytrynySkładniki na sos
truskawkowy:800 g
truskawek, bez szypułek i pokrojonych w kostkę2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Przygotuj formę do pieczenia z kominem, jednak nie natłuszczaj jej.W misce miksera dokładnie zmiksuj
żółtka, ekstrakt z
wanilii,
sok z cytryny, sok z
pomarańczy i
cukier, do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp
mąkę,
proszek do pieczenia i wlej
margarynę lub
olej i dokładnie zmiksuj.W misce miksera ubij na sztywną pianę
białka ze szczyptą
soli. Przełóż do masy
żółtkowej i całość bardzo dokładnie, jednak delikatnie wymieszaj, po czym przełóż do przygotowanej formy.Włóż do piekarnika i piecz 45-50 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwróć jeszcze gorące do góry nogami i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy
ostrego noża „wytnij” ciasto z formy. Ja mam specjalną formę, która bardzo ułatwia mi ten proces (na zdjęciu), jednak można położyć odwróconą formę na kominie np. na butelce lub puszce i efekt będzie taki sam.
W międzyczasie przygotuj sos
truskawkowy. W średnim rondelku wymieszaj
truskawki z
cukrem i ekstraktem z
wanilii i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż
truskawki lekko zmiękną. Zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.Podaj ciasto pokrojone w plastry polane sosem.Smacznego!
English versionAngel Food
Cake with Strawberry Sauce(26 cm tube pan)Ingredients for the
cake:8 eggs, yolks and egg whites separatedpinch of salt1 cup
flour, sifted1 cup sugar2 teaspoons baking powder1 tablespoon vanilla extract1/2 cup melted
margarine or vegetable oil1/2 cup orange juicejuice of 1 lemonIngredients for the strawberry sauce :800 g strawberries, hulled and diced2/3 cup sugar2 teaspoons vanilla extractPreparation:Preheat the oven to 180 oC. Prepare baking pan but don’t grease it.In a stand mixer bowl mix egg yolks, vanilla extract, lemon juice, orange juice and sugar, until dissolved. Next add sifted
flour and
margarine or oil and mix thoroughly.In the other stand mixer bowl beat on high speed egg whites with pinch of salt until medium-firm peaks. Combine with the yolk mixture, mix gently and
pour into ungreased tube pan.Bake in the oven for 45-50 minutes. Remove the
cake from the oven and invert the pan on a cooling rack until cool. To remove the
cake form the tube pan, run a knife around the inside the edge of the pan and the around the middle tube to loosen the
side of
cake. Flip the
cake over on a
cake plate and remove the bottom.In the meantime, prepare the strawberry sauce. In a medium saucepan, combine the strawberries, sugar, and vanilla extract. Cook over medium heat for 10 minutes or until the strawberries have reached the softness that you like. Leave it to cool.Cut the
cake into slices and
serve with strawberry sauce.Enjoy!
Share the post "World Baking Day i anielskie ciasto z sosem
truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?"