Wykonanie
Chyba mało kto nie lubi
truskawek, dlatego dziś polecam ciasto lekkie, smaczne i tak bardzo
truskawkowe jak lubicie...po prostu letnie:)Składniki na ciasto:8
jajek, oddzielone
żółtka od
białekszczypta
soli1 szklanka
mąki, przesianej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki rozpuszczonej
margaryny lub
oleju1/2 szklanki soku z
pomarańczysok z 1
cytryny(26 cm okrągła forma do pieczenia z kominem)
Składniki na sos
truskawkowy:800 g
truskawek, bez szypułek i pokrojonych w kostkę2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180*C. Przygotuj formę do pieczenia z kominem, jednak nie natłuszczaj jejW misce miksera dokładnie zmiksuj
żółtka, ekstrakt z
wanilii,
sok z cytryny, sok z
pomarańczy i
cukier, do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie wsyp
mąkę,
proszek do pieczenia i wlej
margarynę lub
olej i dokładnie zmiksujW misce miksera ubij na sztywną pianę
białka ze szczyptą
soli. Przełóż do masy
żółtkowej i całość bardzo dokładnie, jednak delikatnie wymieszaj, po czym przełóż do przygotowanej formyWłóż do piekarnika i piecz 45-50 min. lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwróć jeszcze gorące do góry nogami i pozostaw w tej pozycji do całkowitego wystudzenia. Następnie przy pomocy
ostrego noża „wytnij” ciasto z formy [ Ja mam specjalną formę, która bardzo ułatwia mi ten proces (na zdjęciu na blogu z którego zaczerpnęłam przepis), jednak można położyć odwróconą formę na kominie np. na butelce lub puszce i efekt będzie taki sam.]Przygotowanym sosem
truskawkowym polać każdy kawałek serwowany kawałek ciasta, pycha!Moje uwagi:ciasto koniecznie wstawić do nagrzanego piekarnika, inaczej podczas pieczenia opadniemoje ciasto piekłam w okrągłej foremce bez komina, wcześniej nasmarowałam ją
masłemprzepis stąd