Już truskawki pomału kończą się ..i trzeba korzystać ile się da..To ciasto jest szybkie i proste do zrobienia , przepis znaleziony tutaj ..Takie ciasto to również dobry pomysł na wykorzystanie białek.240 g białek3/4 szkl. cukru1/4 łyżeczki soli1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 i 1/2 szkl. mąki1/2 szkl. oleju1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3/4 szkl. zmiksowanych na mus truskawekBiałka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mus truskawkowy wymieszać w miseczce z olejem i ekstraktem z wanilii, dodać do mąki, zmiksować razem. Następnie dodawać stopniowo pianę ubitą z białek, delikatnie połączyć łyżką.Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( 15x20 cm ).Piec ok 40 min w 180 st. C. Wystudzić. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem na bazie soku truskawkowego i cukru pudru.