ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)2 dorady1/2 cytryny2 cebule2-3 ząbki czosnku4 łyżki oliwy1 czerwona papryka30 dag cukinii50 dag pomidorówsól morskagrubo mielony pieprzświeży estragon i rozmaryn1/2 szklanki białego wina12 czarnych oliwek2 łyżki posiekanej świeżej bazyliiDorada w warzywach - sposób przygotowania: Wypatrosz dorady, oczyść je z łusek, opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz. Z obu stron zrób nacięcia co 1 cm (głębokie na 4-5 mm). Ryby skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na kilkanaście minut. Posiekaj cebule i czosnek, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj paprykę pokrojoną w paseczki oraz cukinię w plasterkach. Podsmaż, dodaj sparzone, obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone pomidory. Duś razem, delikatnie mieszając, po 2-3 minutach przypraw do smaku solą, pieprzem, estragonem i rozmarynem. Wlej wino, zagotuj. Przygotowane warzywa przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy, na wierzchu ułóż ryby i skrop resztą oliwy. Zapiekaj 40 minut w temp. 200°C na środkowym poziomie piekarnika. Po 20 minutach pieczenia odwróć ryby na drugą stronę, a na 10 minut przed końcem posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami. Wyjmij z piekarnika, posyp bazylią. Podawaj z bagietką.Dorada z grilla z czosnkiem i cytryną [Gotuj z Melanią]Jeść jak Cristiano Ronaldo
, wymieszaj. Przed podaniem dodaj resztę chorizo i skrop zupę oliwą. Morska ryba pieczona z cukinią, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i ziołami. Podawaj ją z pszennym pieczywem. Zobacz przepis na doradę w warzywach .Nie tylko karp
oliwą pergaminie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C. Zapiekaj przez 7 minut. Autor: Jarosław Walczyk Dorada to szlachetna ryba, doskonała na wigilijny stół. Zależnie od wielkości ryby należy przyjąć, że jedna osoba zje całą rybę lub jej połowę. Dorada w warzywach Składniki: 2 dorady 1/2