Wykonanie

O tym jak oczyścić
kalmary pisałam Wam już we wcześniejszym
poście (o tutaj: klik). Czas teraz na kilka przepisów z ich wykorzystaniem. Zacznę od dania z moją ulubioną
kaszą gryczaną i salsą z warzyw wszelakich. Do
owoców morza koniecznie podajemy kieliszek
białego wina (oczywiście to wersja tylko dla dorosłych). Aż chce się żyć!Składniki:
kalmary2
kalmary1 woreczek
kaszy gryczanej prażonej1
por1 średnia
cebula2 ząbki
czosnkusól morskapieprzoliwasalsa6
pomidorów1
zielona papryka1
czerwona papryka1
cebula1
cukinia2 ząbki
czosnku1 łyżeczka posiekanego
rozmarynu1 łyżeczka posiekanej
szałwiisól morskapieprz czarny2 łyżki
oliwyponadto1 łyżka
oliwy3 gałązki
szałwii3 gałązki
rozmarynu2 ćwiartki
cytrynyKalmary myjemy i dokładnie oczyszczamy (klik). Puste tuby,
macki i płetwy ponownie płuczemy pod bieżącą
wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.Przygotowujemy nadzienie.Najpierw gotujemy
kaszę.Ilość
wody w garnku dobieramy tak, by woreczek był w niej cały zanurzony.
Wodę zagotowujemy. Woreczek wkładamy do wrzątku (
wodę można lekko posolić). Gotujemy go pod przykryciem około 15 minut. Następnie wyjmujemy i przepłukujemy
kaszę zimną
wodą. Odsączamy ją, rozrywamy worek i wysypujemy zawartość do miski.Na rozgrzaną patelnię wlewamy 4 łyżki
oliwy. Na tłuszcz wrzucamy pokrojonego drobno
pora (biała część) i
cebulę. Dokładamy pocięty w plasterki
czosnek. Chwilę całość smażymy. Warzywa łączymy z
kaszą. Farsz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Tuby
kalmara nadziewamy farszem (niezbyt ciasno, bo farsz jeszcze napęcznieje). Szerszy koniec zszywamy lub spinamy wykałaczkami.Przygotowujemy salsę.
Pomidory myjemy, nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Ściągamy skórkę i usuwamy gniazda nasienne. Czysty miąższ kroimy w kostkę.
Papryki,
cebulę i
cukinię kroimy w grubą kostkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Na rozgrzaną, dość głęboką patelnię wlewamy
oliwę. Prawie od razu wrzucamy
cebulę. Podsmażamy ją chwilę, aż się zarumieni. Dokładamy
paprykę. Mieszamy. Wrzucamy
cukinię (razem ze skórką),
pomidory,
zioła,
czosnek,
sól i
pieprz do smaku. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa około 7-10 minut na wolnym ogniu. Następnie salsę odkrywamy i gotujemy do czasu, aż nadmiar soku odparuje.Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę
oliwy (rozsmarowujemy ją). Na dnie układamy po 3 gałązki
rozmarynu i
szałwii. Na
zioła wykładamy
kalmary, płetwy i
macki (dodadzą daniu aromatu), a na nie salsę. Naczynie żaroodporne owijamy szczelnie folią aluminiową i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C na 40-60 minut. Co jakiś czas
kalmary sprawdzamy - jeśli są miękkie, to kroimy je w krążki.Salsę wykładamy na talerz. Na niej układamy nadziane
kalmary. Całość skrapiamy delikatnie
sokiem z cytryny.

