Wykonanie
Sofrito nie jest potrawą samą w sobie, jest to bardziej rodzaj sosu używanego do przyrządzania rozmaitych dań, jednakże jego popularność w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej oraz szeroki wachlarz przepisów które wymagają jego użycia powodują, że należy poświęcić sofrito osobny wpis. Kuchnia hiszpańska charakteryzuje się raczej oszczędnością w stosowaniu przypraw, oczywiście
zioła mają swoje zastosowanie, jak chociażby powszechnie używany
tymianek, jednak jeśli można doszukać się jakichś cech wspólnych w tak zróżnicowanej regionalnie kuchni, to będzie to dominujący smak warzyw.Podstawowymi składnikami są zawsze
cebula i
czosnek, reszta zależy od przygotowywanej potrawy oraz lokalnych zwyczajów. Wszystkie składniki należy jak najdrobniej pokroić, a następnie podsmażać na wolnym ogniu, przeważnie na patelni (może też być w garnku z grubym dnem) na odrobinie
oliwy z oliwek. Im dłużej smażymy - tym lepiej. Niektóre przepisy mówią o 40 minutach, przeważnie 20 min już
daje pożądany efekt, najważniejsze jest, aby sofrito nie przypalić. W Kastylii do
cebuli i
czosnku dodaje się pod koniec smażenia łyżeczkę
słodkiej papryki w proszku lub plasterki
kiełbasy chorizo - tak przygotowany
sos jest fantastyczną bazą do potraw z roślin strączkowych. Wspaniale sprawdza się też pokrojony w drobną kostkę
seler naciowy (bez liści) - jest to szczególnie popularne w Ameryce, świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju zup. Poniżej przepis na przykładowe, uniwersalne sofrito, mogące stanowić doskonałą bazę do przygotowania hiszpańskiej paelli.Składniki:- duża
cebula-
papryka czerwona-
papryka zielona- 2 lub 3 ząbki
czosnku- średni
pomidor bez skórki-
oliwa z oliwekWykonanie:Wszystkie składniki kroimy jak najdrobniej. Na delikatnie rozgrzaną
oliwę z oliwek wrzucamy najpierw
cebulę i
czosnek i podsmażamy na wolnym ogniu, aż się zeszkli
cebula, uważając aby w żadnym wypadku nie przypalić
czosnku. Następnie dodajemy
paprykę i smażymy co najmniej tak długo, aż stanie się kompletnie miękka.Jako ostatni składnik dodajemy
pomidora. Sofrito można przygotować w większej ilości i zamrozić, można je też zmiksować przy użyciu blendera.