Wykonanie
W moim menu ostatnio królują
ryby. Dzisiaj przedstawiam przepis na pysznego
dorsza zapiekanego z warzywami. Jest moja ulubiona
ryba, którą mogłabym jeść codziennie. Z racji na jego delikatny smak, postawiłam na dodatki, które nie przyćmią smaku
ryby. Szybkie, proste, zdrowe i przepyszne danie!Składniki:
czerwona papryka, 2
pomidory,1 ząbek
czosnku,1
cebula,garść
oliwek,2 łyżeczki
kaparów,4
filety z dorsza,
sól,
pieprz, świeża
bazylia,
oregano,4 łyżki
oliwy z oliwek,sok z jednej
cytrynyWykonanie:
Pomidory,
paprykę,
cebulę pokroić w drobne kosteczki,
czosnek,
oliwki,
bazylię i
oregano posiekać. Zmieszać wszystko razem, dodać
kapary. Przygotować naczynie żaroodporne wykładając jego dno folią aluminiową. Filety posolić, popieprzyć, skropić
sokiem z cytryny i ułożyć w naczyniu. Warzywa rozprowadzić na wierzchu, polać
oliwą (jeśli ktoś lubi można posolić warzywa). Zamknąć naczynie (lub przykryć je folią aluminiową). Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Można podawać z
ryżem.