ßßß Cookit - przepis na Pasztet śląski

Pasztet śląski

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Krystyna Frydman z Katowic Józefowca
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (11 głosów)
Pasztet śląski - składniki:
25 dag wołowiny
50 dag wieprzowiny
30 dag świeżego
tłustego boczku
50 dag wątroby wieprzowej
20 dag cebuli
2 czerstwe bułki kajzerki
3 jajka
marchewka
7 dag selera
2 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren jałowca
po łyżeczce tymianku i estragonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
margaryna i tarta bułka do przygotowania formy
10 dag wędzonej słoniny do dekoracji
Pasztet śląski - sposób przygotowania: Do garnka włożyć pokrojony na kawałki boczek i obsmażyć, aby wytopił się tłuszcz. Dodać pokrojone pozostałe mięso oraz obraną i poćwiartowaną cebulę, marchew i seler. Włożyć do garnka liście laurowe, jałowiec i angielskie ziele oraz wlać ok. dwóch szklanek gorącej wody (tyle, żeby przykryła mięso). Dusić na małym ogniu ok. godziny, aż mięso zmięknie. Następnie dodajemy wątrobę i dusimy jeszcze ok. 10 min. Zdjąć garnek z pieca i włożyć bułki pokrojone w kromki, aby namoczyły się w sosie. Po ostudzeniu mięso, wątrobę i bułki zemleć dwa razy w maszynce. Dodać żółtka, tymianek, estragon, pieprz i sól oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i znów delikatnie wymieszać. Formę do pasztetów wysmarować margaryną, posypać tartą bułką i nałożyć masę do 2/3 wysokości formy. Można na wierzch pasztetu ułożyć paski słoniny wędzonej, obtoczonej w papryce (formować np. w kratkę). Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczony pasztet powinien być zrum
Pasztet wiejski
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5684000/pasztet slaski/p