Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Krystyna Frydman z Katowic JózefowcaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (11 głosów)Pasztet śląski - składniki:25 dag
wołowiny50 dag
wieprzowiny30 dag świeżegotłustego
boczku50 dag
wątroby wieprzowej20 dag
cebuli2 czerstwe
bułki kajzerki3
jajkamarchewka7 dag
selera2
liście laurowe7 ziaren
ziela angielskiego6 ziaren jałowcapo łyżeczce
tymianku i
estragonupół łyżeczki startej
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smaku
margaryna i
tarta bułka do przygotowania formy10 dag wędzonej
słoniny do dekoracjiPasztet śląski - sposób przygotowania: Do garnka włożyć pokrojony na kawałki
boczek i obsmażyć, aby wytopił się tłuszcz. Dodać pokrojone pozostałe
mięso oraz obraną i poćwiartowaną
cebulę,
marchew i
seler. Włożyć do garnka
liście laurowe,
jałowiec i
angielskie ziele oraz wlać ok. dwóch szklanek gorącej
wody (tyle, żeby przykryła
mięso). Dusić na małym ogniu ok. godziny, aż
mięso zmięknie. Następnie dodajemy wątrobę i dusimy jeszcze ok. 10 min. Zdjąć garnek z pieca i włożyć
bułki pokrojone w kromki, aby namoczyły się w sosie. Po ostudzeniu
mięso, wątrobę i
bułki zemleć dwa
razy w maszynce. Dodać
żółtka,
tymianek,
estragon,
pieprz i
sól oraz
gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i znów delikatnie wymieszać. Formę do pasztetów wysmarować
margaryną, posypać
tartą bułką i nałożyć masę do 2/3 wysokości formy. Można na wierzch pasztetu ułożyć paski
słoniny wędzonej, obtoczonej w
papryce (formować np. w kratkę). Piec ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczony pasztet powinien być zrumPasztet wiejskiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu