ßßß Cookit - przepis na Pascha I

Pascha I

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Pascha I
Autor Agnieszka Kręglicka
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia wschodnioeuropejska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (56 głosów)
Pascha I - składniki:
2 l mleka
laska wanilii
0.5 l kwaśnej śmietany
6 jaj
250 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie
Pascha I - sposób przygotowania: Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Jak uzyskać aromat z laski wanilii?
Pascha
Uroczysta msza z soboty na niedzielę trwająca wiele godzin kończy się nad ranem. Ogłoszenie zmartwychwstania Chrystusa oznacza koniec wielkiego postu i rozpoczęcie świąt. Zmęczeni, przesiąknięci dymem kadzideł i świec wierni wracają do domów. Na stole czekają pascha, kulicz i - obowiązkowo
Serniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem
Tej okazji nie mogliśmy przegapić - serniki, serniczki, paschy . A dodatkowo mistrz świata cukierników, Tomasz Deker jako nauczyciel. Ugotuj.to wybrał się więc do trójmiasta by przygotować (nasze ulubione!) ciasta pod okiem specjalisty.W sali Hotelu Kuracyjnego w Gdyni czekały na nas niezbędne
Słodka Wielkanoc
delikatniejszy. Orzechy dają smak bardziej wytrawny. Autor: Agata Uhle Ciasto mazurek na andrucie [Łatwy przepis] Do przygotowania paschy najlepiej wykorzystać twaróg tłusty. Jeśli zrobimy ją z półtłustego lub chudego, może się okazać, że masa nie będzie odpowiednio zwarta. Pascha waniliowa 1,5 kg twarogu
Wielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić
), co jakiś czas mieszając. Ostudź. Źródło: Ugotuj.to Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, być może przypadnie Ci do gustu taka marchewkowa pascha . Tym, którzy chcą poeksperymentować, polecamy również przepis na marchewkową chałwę . Pascha marchewkowa szklanka daktyli suszonych garstka suszonej żurawiny
Nie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?
Te babeczki są bardzo proste do wykonania, a prezentują się naprawdę atrakcyjnie. Poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki. Pamiętaj tylko, aby ciasta na muffiny nie mieszać zbyt dokładnie. Powinno być grudkowate, dzięki czemu pozostanie puszyste. Zamiast skórki c
Świąteczne desery po liftingu
Na początek zmieniamy oblicze paschy i zamiast serowo-bakaliowej piramidy podajemy gościom indywidualne porcje. Paschę można przygotować w miseczkach albo specjalnych foremkach do chłodnych deserów. Tak przygotowany deser aż się prosi, by go delikatnie ozdobić. Żadnych wiórków, cukrowych kulek i
Tradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów
borówkowy lub chrzanowy. Prawdziwe szaleństwo następuje przy słodkościach. W dolnośląskiej kuchni królową wielkanocnych deserów jest pascha . Powstaje z niekwaśnego, ale bardzo tłustego twarogu, masła, cukru, żółtek i bakalii. Od kreatywności gospodyni zależy jej zdobienie i dodatki. Prawdziwie kresowy
Wracają Trójmiejskie Warsztaty Kulinarne
dietetyczny sernik na bazie jogurtu greckiego, bez dodatku białego cukru oraz tradycyjną paschę . 14 kwietnia 2012 Godzina 16:00 - 19:30 Czekolada ciemna i biała, wytrawna i słodka, gorąca i zimna Podczas tych warsztatów nauczysz się piec daquoise czekoladowe oraz ciasto czekoladowe, które po
Więcej o Pascha I
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408707/pascha i/p