ßßß
Składniki:500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)2 jaja2 laski wanilii70 g cukru pudru100 g śmietany100 g masła70 g posiekanych bakalii (dałam migdały i żurawinę)Wykonanie:1 laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do mleka (ziarenka i laskę). Mleko zagotować. W między czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaró oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.Rozkroić drugą laskę wanilii. Ziarenka dodać do masła. Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany i utarty z masłem dodajemy posiekane bakalie (żurawinę pokroiłam na mniejsze kawałki) i mieszamy. Formę (u mnie 2 małę foremki) wykładamy folią. Wkładamy masę i od góy też przykrywamy folią. Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoki dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.
I jeszcze jedno, pomimo tego że jest prześwietlone ma dla mnie swój urok
/wydrukuj przepis/