ßßß Cookit - przepis na Pascha waniliowa

Pascha waniliowa

nazwa

Wykonanie

Nie zamierzałam jej robić, na pewno nie tyle przed Wielkanocą. Dostaliśmy jednak od sąsiadki mleko, takie prawdziwe, najprawdziwsze - prosto od krowy. Część dzieci wypiły, niestety mleko zaczęło kisnąć. Wtedy też przypomniałam sobie, że można je zużyć do paschy. Ponieważ akurat jest Waniliowy Weekend, powstała wersja waniliowa.
Składniki:
500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)
2 jaja
2 laski wanilii
70 g cukru pudru
100 g śmietany
100 g masła
70 g posiekanych bakalii (dałam migdały i żurawinę)
Wykonanie:
1 laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do mleka (ziarenka i laskę). Mleko zagotować. W między czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaró oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.
Rozkroić drugą laskę wanilii. Ziarenka dodać do masła. Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany i utarty z masłem dodajemy posiekane bakalie (żurawinę pokroiłam na mniejsze kawałki) i mieszamy. Formę (u mnie 2 małę foremki) wykładamy folią. Wkładamy masę i od góy też przykrywamy folią. Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoki dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.
I jeszcze jedno, pomimo tego że jest prześwietlone ma dla mnie swój urok
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/04/Pascha-waniliowa.html