Wykonanie
Nie zamierzałam jej robić, na pewno nie tyle przed Wielkanocą. Dostaliśmy jednak od sąsiadki
mleko, takie prawdziwe, najprawdziwsze - prosto od krowy. Część dzieci wypiły, niestety
mleko zaczęło kisnąć. Wtedy też przypomniałam sobie, że można je zużyć do paschy. Ponieważ akurat jest
Waniliowy Weekend, powstała wersja waniliowa.
Składniki:500 ml
mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)2
jaja2
laski wanilii70 g
cukru pudru100 g
śmietany100 g
masła70 g posiekanych
bakalii (dałam
migdały i
żurawinę)Wykonanie:1
laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do
mleka (ziarenka i laskę).
Mleko zagotować. W
między czasie wymieszać
śmietanę z
jajkami. Gdy
mleko zacznie się gotować wyjąć
laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż
białko się zetnie i
twaró oddzieli od
serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią
twaróg i dokładnie odcedzić.
Twaróg ostudzić.Rozkroić drugą
laskę wanilii. Ziarenka dodać do
masła.
Masło ucierać z
cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż
masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony
twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały
twaróg już będzie dodany i utarty z
masłem dodajemy posiekane
bakalie (
żurawinę pokroiłam na mniejsze kawałki) i mieszamy. Formę (u mnie 2 małę foremki) wykładamy folią. Wkładamy masę i od góy też przykrywamy folią. Masę trzeba obciążyć (ja postawiłam na foremkach słoki
dżemu) i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin.
I jeszcze jedno, pomimo tego że jest prześwietlone ma dla mnie swój urok
/wydrukuj przepis/