ßßß
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl2 litry mleka (może być pasteryzowane)laska wanilii500 ml kwaśnej śmietany (kefiru lub maślanki)6 jajek250 g masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki cukru pudrubakalie (dałam skórkę pomarańczową i żurawiny)do dekoracjibakalie lub ulubione owoce (u mnie truskawki zmiksowane z cukrem waniliowym)Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno. Mleko zagotować z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Ostudzić, usunąć wanilię.Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.Smacznego!