Wykonanie
źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl2 litry
mleka (może być pasteryzowane)
laska wanilii500 ml kwaśnej
śmietany (
kefiru lub
maślanki)6
jajek250 g
masła, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudrubakalie (dałam
skórkę pomarańczową i
żurawiny)do dekoracji
bakalie lub ulubione
owoce (u mnie
truskawki zmiksowane z
cukrem waniliowym)
Bakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.
Mleko zagotować z rozciętą
laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać
jaja roztrzepane ze
śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na
ser i
serwatkę. Ostudzić, usunąć
wanilię.Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić
ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć.
Serek powinien być sypki.
Masło zmiksować z
cukrem pudrem. Do makutry wrzucić
ser, stopniowo dodawać
masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać
bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.Smacznego!