Wykonanie
Pascha wielkanocna, to tradycyjna potrawa rosyjska lub ukraińska, przygotowywana z
twarogu,
mleka,
śmietany,
masła, z dodatkiem
jajek,
wanilii i
bakalii. Te ostatnie mają symbolizować bogactwo i dobrobyt.. Rosyjska pascha jest przygotowywana raz do roku, z okazji Wielkanocy.
Dobrze więc, przyznam się ;-). Paschę przygotowałam po raz pierwszy w życiu - u mnie w domu rodzinnym nie było nigdy tej tradycji. Królowały serniki pieczone i babki. I - szkoda. Bo właśnie odkryłam idealny wręcz przepis na sernik na zimno. Smakuje niebiańsko! Od tej
pory nie raz pojawi się na moim
stole, może już nie w klasycznej formie jak na fotografii, ale jako sernik z
owocami na zimno.. Tyle jeszcze muszę nadrobić!.. Doskonały przepis Agnieszki Kreglickiej .
Składniki:
2 litry
mleka*
laska wanilii500 ml kwaśnej
śmietany**
6
jajek250 g
masła, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki
cukru pudrubakalieBakalie namoczyć, jeśli trzeba, osuszyć, pokroić nie za drobno.
Mleko zagotować z rozciętą
laską wanilii. Do wrzącego powoli wlewać
jaja roztrzepane ze
śmietaną. Gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na
ser i
serwatkę. Ostudzić, usunąć
wanilię.
Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić
ser. Maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć.
Serek powinien być sypki.
Masło zmiksować z
cukrem pudrem. Do makutry wrzucić
ser, stopniowo dodawać
masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Można to zrobić mikserem. Dodać
bakalie do masy. Wyłożoną gazą miskę napełnić dość luźnym kremem i wstawić do lodówki. Kiedy stężeje, przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Smacznego :)
*
mleko może być pasteryzowane
** zamiast kwaśnej
śmietany można dodać
kefir lub
maślankę