ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z musem rabarbarowym

Sernik na zimno z musem rabarbarowym

nazwa

Wykonanie

Tak na prawdę to nie tyle sernik co pascha. Powstał zupełnie przypadkiem. Znowu dostałam mleko od krowy i znowu szukałam pomysłu na spożytkowanie. Najbardziej miałam ochotę na zsiadłe mleko z młodymi ziemniaczkami i koperkiem, ale ziemniaczków jeszcze nie było. Wtedy zobaczyłam wpis Szarlotka i pomysł zrodził się sam.
p.s. przypominam o konkursie
Składniki na warstwę serową:
1500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)
6 jaj
1 laska wanilii
210 g cukru pudru
300 g śmietany
300 g masła
Składniki na mus rabarbarowy:
12 g żelatyny spożywczej
600 g rabarbaru ( różowa część łodyg)
120 g cukru pudru
ewentualnie czerwony barwink / skoncentrowany sok z czerwonych owoców
Wykonanie:
Laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do mleka (ziarenka i laskę). Mleko zagotować. W między czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.
Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany formę (24 cm) wykładamy folią, na spodzie i brzegach. Wkładamy masę i schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy mus rabarbarowy.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Łodygi rabarbaru obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony rabarbar przełożyć do garnka, dusić a kiedy lekko zmięknie dodać cukier. Gotować na małym ogniu, często mieszając.Kiedy zupełnie zmięknie, przecieramy przez sito lub dokładnie miksujemy( ja korzystam z tej drugiej metody), Jeżeli mamy bardziej zielony rabarbar, to można podbarwic masę dowolnym skoncentrowanym czerwonym sokiem w ilości ok. 1 łyżeczki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącego puree rabarbarowego i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w miseczce do lekkiego stężenia. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na przygotowany serowy spód. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/05/Sernik-na-zimno-z-musem-rabarbarowym.html