ßßß
Składniki na warstwę serową:1500 ml mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)6 jaj1 laska wanilii210 g cukru pudru300 g śmietany300 g masłaSkładniki na mus rabarbarowy:12 g żelatyny spożywczej600 g rabarbaru ( różowa część łodyg)120 g cukru pudruewentualnie czerwony barwink / skoncentrowany sok z czerwonych owoców
Wykonanie:Laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do mleka (ziarenka i laskę). Mleko zagotować. W między czasie wymieszać śmietanę z jajkami. Gdy mleko zacznie się gotować wyjąć laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż białko się zetnie i twaróg oddzieli od serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią twaróg i dokładnie odcedzić. Twaróg ostudzić.Masło ucierać z cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały twaróg już będzie dodany formę (24 cm) wykładamy folią, na spodzie i brzegach. Wkładamy masę i schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy mus rabarbarowy.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Łodygi rabarbaru obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony rabarbar przełożyć do garnka, dusić a kiedy lekko zmięknie dodać cukier. Gotować na małym ogniu, często mieszając.Kiedy zupełnie zmięknie, przecieramy przez sito lub dokładnie miksujemy( ja korzystam z tej drugiej metody), Jeżeli mamy bardziej zielony rabarbar, to można podbarwic masę dowolnym skoncentrowanym czerwonym sokiem w ilości ok. 1 łyżeczki. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącego puree rabarbarowego i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w miseczce do lekkiego stężenia. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na przygotowany serowy spód. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
/wydrukuj przepis/