Wykonanie
Tak na prawdę to nie tyle sernik co pascha. Powstał zupełnie przypadkiem. Znowu dostałam
mleko od krowy i znowu szukałam pomysłu na spożytkowanie. Najbardziej miałam ochotę na
zsiadłe mleko z młodymi ziemniaczkami i
koperkiem, ale ziemniaczków jeszcze nie było. Wtedy zobaczyłam wpis Szarlotka i pomysł zrodził się sam.p.s. przypominam o konkursie

Składniki na warstwę
serową:1500 ml
mleka (z woreczka lub od krowy, z UHT nie wyjdzie)6 jaj1
laska wanilii210 g
cukru pudru300 g
śmietany300 g
masłaSkładniki na mus
rabarbarowy:12 g
żelatyny spożywczej600 g
rabarbaru ( różowa część łodyg)120 g
cukru pudruewentualnie czerwony barwink / skoncentrowany sok z czerwonych
owoców
Wykonanie:
Laskę wanilii rozkroić, wyjąć ziarenka i dodać do
mleka (ziarenka i laskę).
Mleko zagotować. W
między czasie wymieszać
śmietanę z
jajkami. Gdy
mleko zacznie się gotować wyjąć
laskę wanilii i wlewać masę jajeczną cały czas mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, aż
białko się zetnie i
twaróg oddzieli od
serwatki. Na sitko wyłożyć gazę. Wylać na nią
twaróg i dokładnie odcedzić.
Twaróg ostudzić.
Masło ucierać z
cukrem, który dodajemy stopniowo. Ucieramy, aż
masło będzie gładkie. Po jednej łyżce dodajemy ostudzony
twaróg i nadal ucieramy. Kiedy cały
twaróg już będzie dodany formę (24 cm) wykładamy folią, na spodzie i brzegach. Wkładamy masę i schładzamy w lodówce. W tym czasie przygotowujemy mus
rabarbarowy.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Łodygi
rabarbaru obrać i pokroić w kostkę. Pokrojony
rabarbar przełożyć do garnka, dusić a kiedy lekko zmięknie dodać
cukier. Gotować na małym ogniu, często mieszając.Kiedy zupełnie zmięknie, przecieramy przez sito lub dokładnie miksujemy( ja korzystam z tej drugiej metody), Jeżeli mamy bardziej zielony
rabarbar, to można podbarwic masę dowolnym skoncentrowanym czerwonym
sokiem w ilości ok. 1 łyżeczki.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącego puree
rabarbarowego i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w miseczce do lekkiego stężenia. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy na przygotowany
serowy spód. Całość wstawiamy na noc do lodówki.

/wydrukuj przepis/
