Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Sos holenderskiAutor Agnieszka KręglickaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (42 głosy)
Sos holenderski - składniki:1/2 kostki
masła3 - 4
żółtkasok z 1/2
cytrynysólbiały pieprzSos holenderski - sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w garnuszku, nie przypalić! Mikserem ubić
żółtka z
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Powolutku, stopniowo dodawać gorące
masło. Sos powinien zacząć gęstnieć jak
majonez. Doprawić i polać ciepłe
szparagi z
wody. Do sosu można dodać świeże
zioła.Jak zrobić
sos holenderski ?

.
Szparagi
masła posmarować formę do zapiekania. Ułożyć w niej
szparagi, rozrzucić na nich
masło z nat-ką i posypać
armezanem. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać, aż
parmezan się zarumieni. Łatwy
sos holenderski 4 - 6 osób 1/2 kostki
masła, 3 - 4
żółtka, sok z 1/2
cytryny,
sól,
biały pieprz,
Masło rozpuścić
Jajka nie tylko dla Benedykta

holenderskiego . Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził je do oferty lokalu. Tak
jajka, podawane na angielskich muffinach z
bekonem i
sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jakoZacznij smacznie dzień

wystawne
jajka po benedyktyńsku, czyli
jajka w koszulkach, serwowane na tostach lub wytrawnych muffinach z plastrami
bekonu i
sosem holenderskim Jajka po benedyktyńsku Składniki (na 2 porcje): Porcja
sosu holenderskiego 2 muffiny angielskie lub bułeczki pszenne 4 plasterki
bekonu lub
chudego boczkuSzparagi
Szparagi z
sosem holenderskim Szparagi w sosie
orzechowym Frittata ze
szparagami Sałatka ze
szparagów Sałatka ze
szparagów z wędzonym
kurczakiem i świeżymi
truskawkami Grillowane
szparagi z
jajkiem Dwukolorowy krem ze
szparagów Tagliatelle ze
szparagami i
kozim seremPRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI
chlebem 7/9ostrygi dziadka Raymonda - zapiekane z
sosem holenderskim 12/52paluszki grissini z
szynką prosciutto 5/23papryka faszerowana
białym serem 5/65papryka nadziewana
tuńczykiem 3/14pasta bakłażanowa 1/34pasta wątróbkowa 1/34pasta z
białego sera z
indykiem i
borówkami 6/64pasta z
białego sera z
Szparagowe ABC: instrukcja nie tylko dla początkujących

Idealnie nadają się na przystawkę z aromatycznym sosem. Najczęściej podaje się do nich
sos holenderski . Można poeksperymentować z innymi, na przykład z
jogurtowym z dodatkiem
mięty lub
majonezowym z tłuczonym
kolorowym pieprzem. Możesz też zrobić coś prostszego -
bułka tarta na
maśle będzie dobrzeWARZYWA
szparagami 5/37roladki z
cukinii z
soczewicą 7/40szparagi klasyczne w
sosie holenderskim 5/37szparagi z
polędwicą wieprzową 5/39szparagi z
wody 5/39szpinak duszony z panirem (
serem ze słodkiego
mleka) 10/16tarta z młodymi
ziemniakami 7/69terrina szparagowa 5/38tortilla z warzywami 2/46warzywa zapiekane podWięcej o
Sos holenderski