ßßß Cookit - przepis na Sos holenderski

Sos holenderski

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Sos holenderski
Autor Agnieszka Kręglicka
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (42 głosy)
Sos holenderski - składniki:
1/2 kostki masła
3 - 4 żółtka
sok z 1/2 cytryny
sól
biały pieprz
Sos holenderski - sposób przygotowania: Masło rozpuścić w garnuszku, nie przypalić! Mikserem ubić żółtka z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Powolutku, stopniowo dodawać gorące masło. Sos powinien zacząć gęstnieć jak majonez. Doprawić i polać ciepłe szparagi z wody. Do sosu można dodać świeże zioła.
Jak zrobić sos holenderski ?
.
Szparagi
masła posmarować formę do zapiekania. Ułożyć w niej szparagi, rozrzucić na nich masło z nat-ką i posypać armezanem. Wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać, aż parmezan się zarumieni. Łatwy sos holenderski 4 - 6 osób 1/2 kostki masła, 3 - 4 żółtka, sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz, Masło rozpuścić
Jajka nie tylko dla Benedykta
holenderskiego . Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził je do oferty lokalu. Tak jajka, podawane na angielskich muffinach z bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako
Zacznij smacznie dzień
wystawne jajka po benedyktyńsku, czyli jajka w koszulkach, serwowane na tostach lub wytrawnych muffinach z plastrami bekonu i sosem holenderskim Jajka po benedyktyńsku Składniki (na 2 porcje): Porcja sosu holenderskiego 2 muffiny angielskie lub bułeczki pszenne 4 plasterki bekonu lub chudego boczku
Szparagi
Szparagi z sosem holenderskim Szparagi w sosie orzechowym Frittata ze szparagami Sałatka ze szparagów Sałatka ze szparagów z wędzonym kurczakiem i świeżymi truskawkami Grillowane szparagi z jajkiem Dwukolorowy krem ze szparagów Tagliatelle ze szparagami i kozim serem
PRZYSTAWKI, PRZEKĄSKI
chlebem 7/9ostrygi dziadka Raymonda - zapiekane z sosem holenderskim 12/52paluszki grissini z szynką prosciutto 5/23papryka faszerowana białym serem 5/65papryka nadziewana tuńczykiem 3/14pasta bakłażanowa 1/34pasta wątróbkowa 1/34pasta z białego sera z indykiem i borówkami 6/64pasta z białego sera z
Szparagowe ABC: instrukcja nie tylko dla początkujących
Idealnie nadają się na przystawkę z aromatycznym sosem. Najczęściej podaje się do nich sos holenderski . Można poeksperymentować z innymi, na przykład z jogurtowym z dodatkiem mięty lub majonezowym z tłuczonym kolorowym pieprzem. Możesz też zrobić coś prostszego - bułka tarta na maśle będzie dobrze
WARZYWA
szparagami 5/37roladki z cukinii z soczewicą 7/40szparagi klasyczne w sosie holenderskim 5/37szparagi z polędwicą wieprzową 5/39szparagi z wody 5/39szpinak duszony z panirem (serem ze słodkiego mleka) 10/16tarta z młodymi ziemniakami 7/69terrina szparagowa 5/38tortilla z warzywami 2/46warzywa zapiekane pod
Więcej o Sos holenderski
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/5408542/sos holenderski/p