ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Powidła śliwkowe
Autor kr0pk4
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
Powidła śliwkowe - składniki:
1 kg śliwek bez pestek
1 szklanka cukru białego
1 łyżeczka octu
Powidła śliwkowe - sposób przygotowania: Śliwki umyj. Włóż do garnka z grubym dnem, wymieszaj z octem (aby zachowały ładny kolor) i smaż, aż zmiękną i wyparuje sok. Może to potrwać parę dni (po parę godzin dziennie). Smaż aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Na koniec dodaj cukier i dokładnie wszystko wymieszaj. Pamiętaj o mieszaniu, by się nie przypaliło. Gorące wlewaj do wyparzonych słoików. Zakręć i gotowe!
Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!
Agrest przeżywa swój renesans. Po latach zapomnienia wraca jako kulinarna gwiazda. Pasuje i do ciasta, i do sosu do mięsa, i na konfiturę... Tym razem dodamy do niej liście laurowe, żeby uzyskać ciekawy aromat. 600 g agrestu 600 g cukru 3 liście laurowe najlepiej świeże Agrest myjemy, czyścimy z s
Tort Noworoczny. Słodkie powitanie Nowego roku
śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 aromat pomarańczowy (9 ml) powidła śliwkowe Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy
Świąteczne przysmaki w nowej odsłonie - Tomek Jakubiak gotuje z marką Herbapol
dżemu agrestowego Herbapol. Hitem świątecznego obiadu będzie z kolei szynka cielęca z winno-korzenną marynatą i pysznymi powidłami śliwkowymi Herbapol. Niezwykle intensywny smak zawdzięczają one śliwkom węgierkom pochodzącym z okolic Nałęczowa. Wszystkich łasuchów zachwycą natomiast puszyste naleśniki z
Festiwal Smaku w Grucznie - fotorelacja
przetworów z warzyw i owoców. Nie zabrakło miodów, a nawet mini pasieki, w której można było podejrzeć pszczoły przy pracy. Na miejscu wędzono ryby oraz kiełbasy, a także smażono powidła śliwkowe z aromatycznych węgierek. Podczas festiwalu zorganizowano także Turniej Kucharzy, a także Turniej Carvingowców
Piernik
Piernik: 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 op. przyprawy do piernika, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 jaja u 1 szkl. mleka u 1 szkl. powideł śliwkowych , 1/2 szkl. miodu, 3/4 szkl. oleju Wymieszać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika
Jagnięcina ze śliwkami i kasztanami krok po kroku
Składniki: 1/2 kg żeberek jagnięcych, 6 ząbków czosnku (posiekanych), 8 gałązek świeżego tymianku + kilka gałązek do przybrania, sól morska i pieprz do smaku, 4 łyżki oliwy, 1 cebula, 1/2 kg śliwek węgierek, 2 garści obranych kasztanów, 1 szklanka rosołu, 2 łyżki powideł śliwkowych , 100 ml
Gęsina coraz bardziej popularna i dostępna
powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły Składniki: 1 młoda gęś o wadze ok. 4,5-5 kg 1 kg jabłek szara reneta lub antonówka 1 słoik powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły (na przykład powideł ze Strzelec 100 ml wytrawnego wina czerwonego 100 g orzechów laskowych 1 pęczek włoszczyzny
Czeski zestaw na obiad
nadzieniem) Ciasto drożdżowe: 2 dag drożdży 6 dag cukru 35 dag mąki 200 ml ciepłego mleka 8 dag stopionego masła 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sól Nadzienie: 30 dag powideł śliwkowych Ponadto: 2 dag masła do posmarowania blachy 5 dag stopionego masła do
Więcej o Powidła śliwkowe
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19347532/powidla sliwkowe/p