Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Powidła śliwkoweAutor kr0pk4
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)
Powidła śliwkowe - składniki:1 kg
śliwek bez pestek1 szklanka
cukru białego1 łyżeczka
octuPowidła śliwkowe - sposób przygotowania:
Śliwki umyj. Włóż do garnka z grubym dnem, wymieszaj z
octem (aby zachowały ładny kolor) i smaż, aż zmiękną i wyparuje sok. Może to potrwać parę dni (po parę godzin dziennie). Smaż aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Na koniec dodaj
cukier i dokładnie wszystko wymieszaj. Pamiętaj o mieszaniu, by się nie przypaliło. Gorące wlewaj do wyparzonych słoików. Zakręć i gotowe!
Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!
Agrest przeżywa swój renesans. Po latach zapomnienia wraca jako kulinarna gwiazda. Pasuje i do ciasta, i do sosu do
mięsa, i na
konfiturę... Tym razem dodamy do niej
liście laurowe, żeby uzyskać ciekawy aromat. 600 g
agrestu 600 g
cukru 3
liście laurowe najlepiej świeże
Agrest myjemy, czyścimy z sTort Noworoczny. Słodkie powitanie Nowego roku
śmietanki 30% 2 łyżki
cukru pudru 1
aromat pomarańczowy (9 ml)
powidła śliwkowe Żółtka ucieramy z
cukrem na jednolitą masę, dodajemy
cukier wanilinowy i
miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę
makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z
białek, dodajemyŚwiąteczne przysmaki w nowej odsłonie - Tomek Jakubiak gotuje z
marką Herbapol
dżemu agrestowego Herbapol.
Hitem świątecznego obiadu będzie z kolei
szynka cielęca z
winno-korzenną marynatą i pysznymi powidłami śliwkowymi Herbapol. Niezwykle intensywny smak zawdzięczają one
śliwkom węgierkom pochodzącym z okolic Nałęczowa. Wszystkich łasuchów zachwycą natomiast puszyste naleśniki zFestiwal Smaku w Grucznie - fotorelacja
przetworów z
warzyw i owoców. Nie zabrakło
miodów, a nawet mini pasieki, w której można było podejrzeć pszczoły przy pracy. Na miejscu
wędzono ryby oraz
kiełbasy, a także smażono
powidła śliwkowe z aromatycznych węgierek. Podczas festiwalu zorganizowano także Turniej Kucharzy, a także Turniej CarvingowcówPiernik
Piernik: 3 szkl.
mąki pszennej, 1 szkl.
cukru, 2 łyżki
kakao, 1 op.
przyprawy do piernika, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej, 3
jaja u 1 szkl.
mleka u 1 szkl.
powideł śliwkowych , 1/2 szkl.
miodu, 3/4 szkl.
oleju Wymieszać
mąkę,
cukier,
kakao,
przyprawę do piernika
Jagnięcina ze
śliwkami i
kasztanami krok po kroku
Składniki: 1/2 kg
żeberek jagnięcych, 6 ząbków
czosnku (posiekanych), 8 gałązek świeżego
tymianku + kilka gałązek do przybrania,
sól morska i
pieprz do smaku, 4 łyżki
oliwy, 1
cebula, 1/2 kg
śliwek węgierek, 2 garści obranych
kasztanów, 1 szklanka rosołu, 2 łyżki
powideł śliwkowych , 100 mlGęsina coraz bardziej popularna i dostępna
powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły Składniki: 1
młoda gęś o wadze ok. 4,5-5 kg 1 kg
jabłek szara reneta lub antonówka 1 słoik
powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły (na przykład powideł ze Strzelec 100 ml
wytrawnego wina czerwonego 100 g
orzechów laskowych 1 pęczek
włoszczyznyCzeski zestaw na obiad
nadzieniem)
Ciasto drożdżowe: 2 dag
drożdży 6 dag
cukru 35 dag
mąki 200 ml ciepłego
mleka 8 dag stopionego
masła 2
żółtka 1 czubata łyżka
cukru waniliowego skórka otarta z 1
cytryny sól Nadzienie: 30 dag
powideł śliwkowych Ponadto: 2 dag
masła do posmarowania blachy 5 dag stopionego
masła doWięcej o
Powidła śliwkowe