ßßß Cookit - przepis na Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Powidła śliwkowe
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
śliwki 1 kilogramów
cukier 500 gramów
Wykonanie:
Oczyszczone, wydrylowane śliwki podlać w garnku małą ilością wody i gotować 1-2 godziny na małym ogniu, często mieszając. Gdy masa ściemnieje i zgęstnieje, wymieszać z cukrem i gotować jeszcze 1-2 godziny, aż powidła staną się odpowiednio gęste. Gorące wlać do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Uwagi:
Z owoców bardzo dojrzałych powidła śliwkowe przyrządza się z bardzo małą ilością cukru.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10874/Powidla-sliwkowe