ßßß Cookit - przepis na POWIDŁA ŚLIWKOWE

POWIDŁA ŚLIWKOWE

nazwa

Wykonanie

Tak wiem, trochę późno daję ten przepis, ale jakby co będzie na przyszły rok. Powidła śliwkowe uwielbiam, i w dzieciństwie często pochłaniałam je wyjadając łyżką wprost ze słoika. Są świetne same, lub jako dodatek: do pieczywa, serów, ciast i wielu, wielu innych rzeczy. Więc gotujcie i smakujcie... ;-)
POWIDŁA ŚLIWKOWE
6 kg śliwek
ok 1 kg cukru
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. W dużym garnku wlewamy trochę wody na dno i zagotowujemy, następnie wrzucamy śliwki i gotujemy na wolnym ogniu przez 7-8 godzin. Oczywiście w trakcie gotowania co jakiś czas nasze powidła mieszamy, aby się nie przypaliły :-) Na 30 minut przed końcem gotowania wsypujemy do powideł cukier i dokładnie mieszamy. Po tym czasie powidła przekładamy do czystych słoiczków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-200 stopni. Zapiekamy, do momentu aż na wierzchu powideł zrobi się skorupka. Słoiczki zakręcamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2012/12/powida-sliwkowe.html