Wykonanie
Przepis na powidła miałam wstawić już kilka dni temu. Najpierw miał być on, a dopiero później Nutella śliwkowa . Ponieważ bazą na nutellę były właśnie powidła. Ale w tedy zostałam poproszona o
czekoladową wersję. Obie są pyszne! Idealne na kanapkę, do placków i naleśników, możemy nimi nadziać muffiny,
bułki czy wyjeść łyżeczką prosto ze słoiczka!Słodkie mimo braku dosładzaczy, zdrowe, a przede wszystkim domowe.
Powidła śliwkowe3kg wydrylowanych
śliwek1 łyżka
octuUmyte i wypestkowane
śliwki przekładamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Na samym początku dodajemy łyżkę
octu, dzięki niemu
śliwki zachowają ładny kolor. Gotujemy minimum 4 godziny. Do całkowitego rozpadnięcia się węgierek. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.Smacznego