ßßß
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra SzwarcCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriackaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kaiserschmarrn - składniki:30 g rodzynek2 łyżki rumu4 jajka30 g cukruszczypta soli1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią375 ml mleka125 g przesianej mąki40 g masłacukier puderKaiserschmarrn - sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na 30 minut. Ucieramy żółtka z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Do kogla-mogla powoli wlewamy mleko, stale ucierając. Mieszamy z mąką i osuszonymi rodzynkami. Do ciasta dodajemy porcjami pianę z białek. Rozgrzewamy masło na patelni, wlewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż spód się przyrumieni. Łopatką dzielimy omlet na ćwiartki (jak pizzę), każdą odwracamy i smażymy z drugiej strony. Potem rozrywamy je na kawałki (np. dwoma widelcami), cały czas smażąc, dzięki czemu każdy kawałek będzie równo przyrumieniony. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze śliwkami z syropu lub kompotu. Podpowiadamy: - W chwili kiedy mamy już na patelni odwrócone ćwiartki omletu, można dolać pomiędzy nie trochę stopionego masła i wsypać nieco cukru, a potem smażyć dalej, rozrywając omlet. Cukier, karmelizujący się na maśle, oblepi kawałki ciasta - będą słodsze, bardziej rumiane i chrupiące. - Masę na Kaiserschmarrn można też zrobić bez rodzynek albo dodać je do prawie gotowego omletu, w chwili gdy ten jeszcze dosmaża się na patelni, ale już został podzielony na kawałki.Krótka historia naleśnika
Medycejska, gdy poślubiła francuskiego króla. Spór o pochodzenie naleśnika pozostawiamy historykom, a sami oddajmy się w kulinarną podróż. Kaiserschmarrn - naleśnik cesarski Ten widok może zaskoczyć niejednego naleśnikowego ortodoksa. Tradycyjne austriackie naleśniki to porwane na kawałeczki ciasto posypaneDesery z patelni
; źródło: Okazje.info Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone maliny. Omlet cesarski z malinami 5 jajek 1 szklanka mleka 1Jak zrobić omlet? To prostsze niż myślisz!
. Bardziej znany na świecie jest natomiast austriacki przysmak - omlet cesarski, czyli kaiserschmarrn lub kaiserschmarren. Ten ostatni smaży się na patelni, aż spód się zarumieni, a następnie dzieli łopatką na mniejsze kawałeczki. Od razu posypuje się je cukrem (można dodać do niego cynamon) i jeszcze chwilęOmlety z 4 stron świata
ryżu z wódką ryżową. Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone maliny. Omlet cesarski z malinami Składniki: 5 jajek 1 szklanka mlekaWięcej o Kaiserschmarrn