ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (15 głosów)Karpatka - składniki:Ciasto: 10 dag masłaniepełna szklanka wody6 jajekszczypta soliMasa:2 jajka20 dag cukru pudru10 dag mąki35 dag masła2 opakowania cukru waniliowego1 litr mlekacukier puder do posypaniaKarpatka - sposób przygotowania: Ciasto: wodę zagotować z masłem i solą. Lekko przestudzić, wsypać mąkę i z powrotem postawić na niewielki ogień. Wyrabiać drewnianą łyżką, aż ciasto zbije się w kulę. Zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić. Nadal wyrabiając, dodawać jedno po drugim jajka, tak aby przed dodaniem kolejnego, poprzednie było już wrobione. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Ciasto wyłożyć cienką warstwę na dużą blachę lub dwie mniejsze. Piec około 15-20 minut, aż będzie złote. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Krem: mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do białości. Wsypać mąkę. Stale mieszając, wlewać wrzące mleko. By masa zgęstniała, podgrzewać ją w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć prawie na pianę. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ostudzoną masę. Krem schłodzić w lodówce. Na połowę ciasta wyłożyć krem, przykryć drugą połową. Lekko przycisnąć. Wierzch karpatki posypać cukrem pudrem, można ładnie udekorować tak jak na zdjęciŁatwy przepis na pyszną karpatkęMoja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
w kwestii wypieków. Przeczytaj inne przepisy na szarlotkę redaktorki - Zuzanny Wiciejowskiej na Na górnym zdjęciu: Karpatka z kremem waniliowym , przepis użytkownika: bayaderkapl Odwieczna kłótnia o to, który przepis na karpatkę jest oryginalny: ten z kremem, z budyniem, a może z bitą śmietanąCiasto piaskowe
w proszku: karpatka, kopiec kreta, murzynek. Zaczęliśmy ułatwiać sobie życie. 'Wystarczy zamieszać' - można przeczytać w instrukcji obsługi na opakowaniu. Małe cukiernie zniknęły. Klatki przestały pachnieć sobotnimi wypiekami. Za to w supermarketach są cukiernie bezosobowe: ciasta opakowane wJak po maśle
przewróć na drugą stronę. Podawaj z syropem klonowym, sosem owocowym, możesz też dodać świeże owoce. Autor: Zuzanna Wiciejowska Bez masła z pewnością nie obędzie się również tradycyjna karpatka . Przecież jest potrzebne i do ciasta parzonego, i do tradycyjnego, budyniowo-maślanego kremu. Ciasto najlepiejJak u babci - domowe wypieki
przepis na pyszną karpatkę Konfitura wiśniowa najlepsza jest tuż po przygotowaniu, ale poza sezonem raczej o nią trudno. Skorzystaj więc z domowych przetworów na zimę i użyj konfitury ze słoika. Sernik z konfiturą wiśniową Konfitura: 1 kg wiśni 50 dag cukru żelującego 2:1 cynamon Ciasto: 10 dagBlog tygodnia: Na kruchym spodzie
mnie też kuchnia babci. Jej ruskie, gołąbki i mielone nie mają sobie równych. Zresztą każdy z członków mojej rodziny potrafił kulinarnie zachwycić. Dziadek barszczem z kapusty, mama makowcem, ciotki ciastami, tato nauczył się dla mnie robić wyśmienitą karpatkę . Z takich dorosłych pyszności pamiętamWięcej o Karpatka