ßßß Cookit - przepis na Mini scones :)

Mini scones :)

nazwa

Wykonanie

Bardzo popularne w Wielkiej Brytanii ciasteczka,serwowane do popoludniowej herbaty.U mnie w wersji mini ze względu na to,że użyłam bardzo małej foremki do wycinania i zrobiłam zbyt cienkie ciasto.Scones nie były więc tak wysokie,jakie powinny być.Ale z odrobiną dżemu smakowały znakomicie.
22,5 dkg mąki samorosnącej
1/2 łyżeczki soli
5 dkg rodzynek
6 dkg masła
3 dkg cukru
150 ml mleka
1 jajko do posmarowania po wierzchu - pominęłam
Mąkę mieszam z solą,dodaję masło i cukier i zagniatam.Utworzy się jakby kruszonka,do której dolewam mleko i krótko wyrabiam całość.Na koniec dodaję rodzynki.Po uzyskaniu jednolitego ciasta,za pomocą wałka rozciągam je na grubość ok.2-2,5 cm(moje niestety zrobiłam cieńsze) i wykrawam kółka o średnicy 5 cm.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.Ciastka(wierzch można posmarować rozbełtanym jajkiem) układam na wyłożonej papierem formie i piekę ok.15 min.do złotego koloru.Najlepsze są z masłem i dżemem.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2014/03/mini-scones.html