Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Marta Dzikowska-Łuczywo

Fot. Marcin KielbiewskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Pierś indyczasok z cytrynypo 3/4 szklanki
rodzynek i
suszonych moreli2-3 łyżki
masła200 ml
białego winasól pieprzSos:60 ml
soku z cytryny60 ml rosołu z drobiupo łyżce
miodu i
cukru60 ml rosołu z drobiupo łyżce
miodu i
cukru1/2 łyżeczki świeżo startego
imbiru1 łyżka kukurydzianej lub
ziemniaczanej mąkiodrobina
szafranu lub
kurkumyDo smażenia:
oliwa lub
olejIndyk z sosem
cytrynowym - sposób przygotowania:
Rodzynki moczymy w
winie. Umytą pierś solimy,
pieprzymy, skrapiamy
sokiem cytrynowym i zostawiamy na parę godzin w chłodzie. Następnie obsmażamy na
oliwie i wkładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy
masło, opłukane
morele i namoczone
rodzynki. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 40 min, do miękkości. Pod koniec pieczenia odkrywamy, aby
mięso się zrumieniło. Jeśli trzeba, w trakcie pieczenia podlewamy
wodą. Przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy
sok z cytryny, rosół i pół szklanki
wody. Dodajemy
miód,
cukier, starty
imbir i podgrzewamy, aż
cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej
wody i wlewamy do rondelka, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy
szafran lub
kurkumę i doprawiamy
solą.
Indyka podajemy z sosem oraz mieszaniną białego i dzikiego
ryżu.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu