ßßß Cookit - przepis na Indyk z sosem cytrynowym

Indyk z sosem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Marta Dzikowska-Łuczywo
Fot. Marcin Kielbiewski
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Pierś indycza
sok z cytryny
po 3/4 szklanki rodzynek i suszonych moreli
2-3 łyżki masła
200 ml białego wina
sól pieprz
Sos:
60 ml soku z cytryny
60 ml rosołu z drobiu
po łyżce miodu i cukru
60 ml rosołu z drobiu
po łyżce miodu i cukru
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżka kukurydzianej lub ziemniaczanej mąki
odrobina szafranu lub kurkumy
Do smażenia:
oliwa lub olej
Indyk z sosem cytrynowym - sposób przygotowania: Rodzynki moczymy w winie. Umytą pierś solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem cytrynowym i zostawiamy na parę godzin w chłodzie. Następnie obsmażamy na oliwie i wkładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy masło, opłukane morele i namoczone rodzynki. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 40 min, do miękkości. Pod koniec pieczenia odkrywamy, aby mięso się zrumieniło. Jeśli trzeba, w trakcie pieczenia podlewamy wodą. Przygotowujemy sos: do rondelka wlewamy sok z cytryny, rosół i pół szklanki wody. Dodajemy miód, cukier, starty imbir i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody i wlewamy do rondelka, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy szafran lub kurkumę i doprawiamy solą. Indyka podajemy z sosem oraz mieszaniną białego i dzikiego ryżu.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601648/indyk z sosem cytrynowym/p