Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agnieszka Zając, Michał Balsa

Fot. Łukasz Falkowski / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Skrzydełka:4 skrzydełka z
kurczaka1/4 szklanki zakwasu na biały barszcz po Ropczycku1/4 szklanki
sosu sojowegozioła prowansalskie1 łyżka
cukru trzcinowego bio3 łyżki
mąki pszennejsólpieprzolej do smażeniaGlazurowana
marchew z
cebulką:200 g
cebulki siewki3
marchew ki50 g
masła2 łyżki podkarpackiego
miodu spadziowego
ocet słodowy
liście lauroweziele angielskiesólcukierDo przybrania:
natka pietruszkikoperekliście
jarmużuSkrzydełka "maczugi" - sposób przygotowania: Przygotuj skrzydełka: w naczyniu wymieszaj zakwas na barszcz biały,
sos sojowy,
zioła prowansalskie,
cukier oraz
pieprz. Od skrzydełek odetnij, pozbawione
mięsa końcówki (tzw. lotki), podziel każde skrzydełko na połowy. Wykonaj nacięcie wokół kości, a drugie wzdłuż kości skrzydełka. Ściągnij
mięso tak, aby skóra znalazła się wewnątrz, a
mięso przybrało kształt maczugi. Tak uformowane skrzydełka włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty oprósz je
solą i
mąką. Na patelni rozgrzej grubą warstwę
oleju. Smaż skrzydełka na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Przygotuj glazurowaną
marchew z
cebulką:
marchew obierz, pokrój na 4-cm kawałki i nadaj im kształt beczułek (tzw. printaniere).
Cebulkę namocz w wodzie i obierz. Większe sztuki przekrój na połówki, a mniejsze pozostaw w całości. Delikatnie zblanszuj
marchewki w lekko osolonej wodzie z dodatkiem
masła.
Cebulki ugotuj w zalewie z
wody,
cukru,
octu słodowego,
ziela angielskiego i
liścia laurowego. Na patelnię połóż
masło,
cukier,
ocet słodowy, podgrzewaj, a kiedy mieszanina uzyska konsystencję gęstego sosu, dodaj
miód,
marchew oraz
cebulki i delikatnie obsmaż, aż całkiem pokryją się glazurą. Na talerzu ułóż po dwie sztuki usmażonych skrzydełek. Obok ułóż warzywa, udekoruj zblanszowanym
jarmużem,
koperkiem i
natką pietruszki. Podawaj razem z torcikiem z pumpernikla i kiszonych
ziemniaków.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu