ßßß Cookit - przepis na Skrzydełka "maczugi"

Skrzydełka "maczugi"

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agnieszka Zając, Michał Balsa
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Gazeta
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: dla 2 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Skrzydełka:
4 skrzydełka z kurczaka
1/4 szklanki zakwasu na biały barszcz po Ropczycku
1/4 szklanki sosu sojowego
zioła prowansalskie
1 łyżka cukru trzcinowego bio
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
Glazurowana marchew z cebulką:
200 g cebulki siewki
3 marchew ki
50 g masła
2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego
ocet słodowy
liście laurowe
ziele angielskie
sól
cukier
Do przybrania:
natka pietruszki
koperek
liście jarmużu
Skrzydełka "maczugi" - sposób przygotowania: Przygotuj skrzydełka: w naczyniu wymieszaj zakwas na barszcz biały, sos sojowy, zioła prowansalskie, cukier oraz pieprz. Od skrzydełek odetnij, pozbawione mięsa końcówki (tzw. lotki), podziel każde skrzydełko na połowy. Wykonaj nacięcie wokół kości, a drugie wzdłuż kości skrzydełka. Ściągnij mięso tak, aby skóra znalazła się wewnątrz, a mięso przybrało kształt maczugi. Tak uformowane skrzydełka włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty oprósz je solą i mąką. Na patelni rozgrzej grubą warstwę oleju. Smaż skrzydełka na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Przygotuj glazurowaną marchew z cebulką: marchew obierz, pokrój na 4-cm kawałki i nadaj im kształt beczułek (tzw. printaniere). Cebulkę namocz w wodzie i obierz. Większe sztuki przekrój na połówki, a mniejsze pozostaw w całości. Delikatnie zblanszuj marchewki w lekko osolonej wodzie z dodatkiem masła. Cebulki ugotuj w zalewie z wody, cukru, octu słodowego, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na patelnię połóż masło, cukier, ocet słodowy, podgrzewaj, a kiedy mieszanina uzyska konsystencję gęstego sosu, dodaj miód, marchew oraz cebulki i delikatnie obsmaż, aż całkiem pokryją się glazurą. Na talerzu ułóż po dwie sztuki usmażonych skrzydełek. Obok ułóż warzywa, udekoruj zblanszowanym jarmużem, koperkiem i natką pietruszki. Podawaj razem z torcikiem z pumpernikla i kiszonych ziemniaków.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164744902/skrzydelka maczugi/p