Uwielbiam ten przepis na curry, bo mogę go zmieniać jak tylko chcę. Na obiad wybrałam wegetariańską wersję ze słodkich ziemniaków czyli batatów i ciecierzycy. To wegetariańskie curry to połączenie słodkiego smaku z ostrym, które nieco łagodnieją, kiedy podaję curry z nudlami vermicelli.Vermicelli nudle to przezroczyste ryżowe nudle, które zamiast gotowania zalewa się tylko wrzątkiem na 3 minuty.Przepis na wegetariańskie curry ze słodkich ziemniaków i ciecierzycySkładniki:2-3 porcji2 dl mleka kokosowego2 dl pokrojonych pomidorów z puszki1 mała puszka ciecierzycy1 duży słodki ziemniak1 dymka1 ½ łyżeczki czerwonej pasty curry½ łyżeczki imbiru w proszku¼ łyżeczki cynamonu1 łyżka oleju arachidowegoWykonanie:Rozgrzej olej na patelni i dodaj czerwoną curry pastę. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki. Odsącz ciecierzycę. Wrzuć warzywa na patelnię i podsmaż.Dodaj imbir i cynamon, a po czym mleko kokosowe i pomidory.Gotuj curry aż ziemniaki będą miękkie.Zagotuj wodę lekko i lekko osól. Zalaj gorącą wodą vermicelli nudle. Niech tak postoją przez 3 minuty.Odcedz nudle i wymieszaj lekko z curry przed podaniem. Posyp świeżą kolendrą.Polecane przepisyPikantne curry z jagnięcinyCurry sos z kurczakiem i warzywamiPrzepis na chili con carne z mięsem i fasoląKuchnia hinduska- kurczak tikka masalaSalatkowa rewelacja