Wykonanie

P rzepis na maurytyjskie
curry z
kurczaka z ziemn
iakami od razu bard zo mi s ię spodobał - jes t oryginalny, a jednocześnie p rosty do przygotowa nia z łat wo dostępnych sk ładników. T o tradycyjne, bardzo popula rne danie na Mauritius ie, które warto wypróbowa ć. Jest tak smaczne i aromatyczne, że być mo że stanie się jednym z moich ulubi onych sposobów na
kurczaka.Maurytyjskie
curry z
kurczaka- 2 małe
cebule-
olej kokosowy- 500g
ziemniaków- 500g
mięsa z
udek kurczaka- 4 liście
curry- 2 ma ł e
pomidory- 2 zielone
chili- 3/4 łyżki
kurkumy- 2 łyżki
curry- 1/2 łyżeczki
imbiru- 3 ząbki
czosnku- 100ml
wody + 1/3 kubka- kol endra lub
pietruszka do po sypania1) W garnku z grubym dnem rozgrz ać
olej ko kosowy, dodać po kr
ojoną w plastry c
ebulę i podsmaż yć .2) Dodać
ziemniaki (większe prze krojone na pół), wymieszać i gotować przez 3-4 minuty.3) Dodać pokrojone na mniejsze kaw ałki
mięso, wymieszać i gotować na śre dnim ogniu przez 10 minut.4) W tym czasie wymieszać l iście
curry, pokrojone w kostkę
pomidory, zielon e c hili,
kurkumę,
curry,
imbir, rozgniecio n y
czosn ek i 100ml wod y .5) Dodać do
mięsa, wymieszać i gotować przez 2-3 minuty.6) Posolić do smaku, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 10 minut.7) Wlać 2/3 kubka
wody, zwiększyć ogień i goto wać przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.8) Sprawdzić, czy
ziemniaki s ą miękkie, a s os nie za gęsty i podaw ać posypane kolen drą lub
pietruszk ą.Przepis st ąd .Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba p orcji: 3Kaloryczność jednej porcji: 425 kcal