Wykonanie

Kuchnia indyjska jest dobra na wszystko. Przydaje się szczególnie w przypadku takiej pogody, jaką mamy teraz. Polecam np. moją wersję rozgrzewającego, sycącego
curry z
kurczaka z
migdałami. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać
mięso z udek, które jest smaczniejsze i bardziej soczyste niż z piersi. Razem z aromatycznym, kremowym sosem na bazie mielonych
migdałów i
jogurtu tworzy pyszną całość.
Migdałowe curry z
kurczaka- 2 łyżki
oleju- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka kuminu- po 1/2 łyżeczki
kminku,
imbiru,
garam masala,
cynamonu- szczypta
chili w płatkach,- 1/4 łyżeczki
kurkumy- 500g
mięsa z
udek kurczakabez skóry i kości- 70g mielonych
migdałów- 125ml
wody- 1
liść laurowy,- 1/4 łyżeczki
soli- 120g
jogurtu naturalnego1) W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę
oleju i podsmażyć posiekaną
cebulę.2) Dodać posiekany
czosnek i
przyprawy i podsmażać, mieszając, przez 30 sekund.3) Dolać resztę
oleju, wyłożyć na patelnię udka przekrojone na pół i smażyć z obu stron do zbrązowienia.4) Wymieszać mielone
migdały z
wodą i dolać do garnka.5) Dodać
liść laurowy i
sól i gotować przez ok. 30 minut.6) Dodać
jogurt, gotować przez kilka minut i podawać, np. z
brązowym ryżem.Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 4Kaloryczność jednej porcji: 355 kcal