ßßß
Curry vindalooSkładniki:8 – 10 porcji1,2 kg wołowiny bez kości2 duże cebule7 ząbków czosnku1 czerwona chili2 łyżki utartego imbiru6 dużych pomidorów50 ml octu balsamicznegosól do smakuPasta vindaloo3 ząbki czosnku2 łyżki utartego imbiru1 łyżeczka wędzonych płatków chili2 suszone czerwone chili4 łyżki olejugarść świeżej kolendry3 łyżki pomidorowego przecieru6 goździków1 ½ łyżeczki nasion czarnego pieprzu3 łyżeczki nasion kolendry3 łyżeczki nasion włoskiego kopru2 łyżeczki nasion kozieradki
Zacznij od przygotowania pasty vindaloo. Upraż nasiona na suchej patelni, a potem zgnieć w moździerzu. Kolendrę, oczyszczoną chili, imbir i czosnek pokrój, a następnie zmiksuj z resztą składników na gruboziarnistą masę.Podziel mięso na mniejsze kawałki i zrumień na oleju. Dodaj pastę vindaloo i smaż razem przez chwilę. Przełóż do garnka. W tej same patelni zeszklij pokrojoną cebulę w kostkę, oczyszczoną chili, imbir, ocet, obrany czosnek w całości i pokrojone pomidory. Dodaj do mięsa i ewentualnie podlej szklanką wody. Gotuj curry na bardzo wolnym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie. Zajęło mi to prawie 2 godziny. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną kolendrę.Polecane przepisyKuchnia hinduska- kurczak tikka masalaKurczak jalfreziTikka masala – eksplozja smakówCurry wołowe z ciecierzycąPikantne curry z jagnięciny